Bitkiler

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları

Sarayların gözde meyvesi olan ejder meyvesi, cinsel güç ve iktidarsızlık gibi sağlık sorunlarına iyi geliyor!

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları; bundan yedi veya sekiz yıl önce doğrusu adını bile bilmiyorduk. Yeri gelmişken adından da bahsedelim. Bu meyveye İngilizce dragon fruit deniyor. Yine dünyaca ünlü diğer bir adı ise pitayadır. Allah’ın insanoğlu için yarattığı her meyvenin saymakla bitmeyen faydaları olduğu gibi ejder meyvesinin de sayısız faydaları var.

Bu faydaları çok olan mübarek meyveyi Müslüman Türk insanı olarak en çok, saraylarda yenilmeye başlandığı zaman tanıdığımız için saray meyvesi olarak da adlandırdık. Nitekim böyle tropik bir meyveyi, daha meyvenin adını bile duymamış vatandaş yiyecek değil ya! Tabi ki saray ahalisi yiyecek (!)

Öte yandan sevindirici olan ise, bir şekilde sansasyona neden olacak şekilde adını duyuran ejder meyvesinin artık ülkemizde de, mersin civarında da yetiştirilmeye başlanmış olmasıdır. Böylelikle biz vatandaşlar da bu mübarek meyvenin tadını öğrenmiş olacağız. Şimdi gelelim ejder meyvesi nedir? Ve Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Yakından incelemeye…

Ejder Meyvesi Nedir?

Asya, Endonezya ve Meksika gibi ülkelerde yetişen, ilk olarak ise Vietnam’da yetiştirilen ejder meyvesinin beyaz ve kırmızı eti bulunan iki türü vardır. Bu renkler meyvenin dışında değil, içindeki yenilebilen kısımların rengidir. Yine bu meyvenin tıpkı kivi gibi içinde siyah çekirdekleri bulunur. Yenilirken, yine tıpkı kivi gibi çekirdekleriyle beraber yenilir.

Kaktüs ailesine bağlı olan tropikal bir meyve olan ejder meyvesi içerdiği B vitaminleri sayesinde gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan enerjinin %90 kadarını karşılar. Ayrıca C vitamini barındıran ejder meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Toplam ağırlığı üç yüz gramdan, bir kiloya kadar ulaşabilen ejder meyvesiyle meyve suyu da yapılır. Ejder meyvesi çiğ olarak yenebilir. Pitaya’da denilen bu nimeti yemek için kırmızı kabuğu soyularak, etli yüzeyinin çıkarılması gerekir.

Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar. Büyük beyaz kokulu çiçekleri tipik şeklinden ötürü ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak da anılır. Hafif tatlıdır ve düşük kalorilidir. Tatlı meyvelerle yenmesi tavsiye edilen meyve fındık tadı verir ve çıtırdır.

Lipidler yönünden oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca ejder meyvesi çiçekleri de yenebilir ve çiçeklerinden çay yapılabilir. Meyvenin kabuğu yenmez. Hatta kesinlikle yenmemelidir. Ayrıca, bahçe bitkisi olarak dışarıda, salon çiçeği olarak da evlerde yetiştirilmektedir.

Ejder Meyvesinin Tadı Neye Benzer?

Bu egzotik meyve, sağlığımıza olan katkıları dışında harika bir damak tadına sahiptir. Kivi ve armut arasında hafif tatlı bir tadı vardır. Bazı ülkelerde çilek armudu ismiyle bilinmesinin nedeni budur. Oldukça hoş bir lezzeti olan ejder meyvesinin üretilen üç ayrı çeşidi vardır.

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları

Bunların en yaygını, pembemsi dış renkli, çörek otu benzeri siyah çekirdekli ve beyaz iç posalıdır. Daha az yaygın olan cinsinin dış rengi sarıdır. Nadir olarak üretilen bir başka türünün ise içi kırmızı veya mordur.

Ejder meyvesi buzdolabında beş güne kadar saklanabilir. Ek olarak, buzdolabı poşetine koyularak buzluğa atıldığında üç aya kadar tazeliğini koruyabilir. Fakat en güzeli meyveleri taze tüketmektir.

Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Ejder meyvelerinin, içerdiği vitaminler, mineraller ve lifli yapıları nedeniyle birçok faydası bulunmaktadır. 100 gramında 52 kalori bulunan ve genelde kırmızı kabuklu olan ejder meyveleri C vitamini kaynağıdır. Tohumlar çoklu doymamış yağ asidi yönünden zengindir ve genelde kırmızı ejder meyveleri çok az doymuş yağ asidi içerir.

Ejder meyvesi besin değeri yüksek olması sebebiyle birçok hastalığa karşı koruyucu bir kalkan oluşturmaktadır. Aşağıda ejder meyvesinin faydaları maddeler halinde sıralandı:

  • Ejder meyvesi kemik ve diş sağlığı bakımından fayda sağlar.
  • Kan basıncını düzenler ve yüksek tansiyonu önler.
  • Kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde korur.
  • Bol lifli ve düşük kaloriye sahiptir. Zayıflamayı destekler.
  • Ejder meyvesi bol miktarda C vitamini içerir.
  • Potasyum, magnezyum ve kalsiyum deposudur.
  • Unutkanlık gibi beyin hastalıklarını engeller.
  • Gün boyu vücudun enerjik kalmasını destekler.
  • Göz sağlığını korur ve göz kuruluğunu giderir.
  • Solunum sistemi hastalıklarını hafifletir.
  • Ejder meyvesi afrodizyak etkisiyle cinsel gücü arttırır.
  • Diyabet hastaları gönül rahatlığıyla tüketebilir.
  • Vücudun nem dengesini korumaktadır.
  • Kabızlık sorununu yaşanmamasını sağlar.
  • Zayıflama sürecinde kullanılmaktadır.
  • Ejder meyvesi tohumu, omega3- omega6 barındırır.
  • Güçlü bir antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • Ejder meyvesi vücudu mantar ve bakterilere karşı korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı savaşır.

Ejder meyvesi düzenli tüketildiği zaman tansiyonu dengeler. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Tip 2 diyabet hastalarında kullanılan meyvenin faydalı olduğu görülmüştür. Şeker hastaları ejder meyvesi tükettiği zaman kan şekerinin dengelenmesini sağlar.

Ejder meyvesinin kalorisi düşüktür. Düşük kalorideki meyve özellikle diyet yapan insanlar tarafından kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren, sindirim sistemini düzenleyen meyve ara öğünlerde tüketilebilir. Yoğurt ile tüketildiği zaman daha uzun süre tok tutar.

YouTube video

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Ejder meyvesi güneşi seven fakat fazla suyu sevmeyen bir bitkidir. Gayet yavaş büyür yaşlandıkça büyümesi hızlanır. Boğumlardan ejder meyvesi fidesi elde edebilirsiniz. Sıfır derecenin altındaki sıcaklıkta yetiştirmeniz mümkün değildir. Ejder meyvesi ağacı beş yıldan önce meyve vermez.

Ejder meyvesi yetiştirmek için öncelikle oda sıcaklığında yani 20 ila 25 derecede çimlendirmelisiniz. Tohumları dört saat kadar suyun içerisinde beklettikten sonra, üzeri toprakla kapanacak şekilde iki santim kadar örtün ve sulayın. Fideler üç santim olduktan sonra toprağa ekin. Ejder meyvesi bakımı oldukça özen isteyen bir iş olduğunu unutmamak gerekir.

Ejder meyvesi ülkemizde alternatif tarım kapsamında oluşturulan seralarda, Antalya, Mersin, Muğla, İzmir ve Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bundan sonra ejder meyvesini iç pazarda görmemiz mümkündür. Ayrıca çiftçilerin, ejder meyvesini yetiştirirken kesinlikle kimyasal gübre ve ilaç kullanmadıklarını da belirtmek isteriz.

Ejder Meyvesinin Zararları Nelerdir?

Ejder meyvesi oldukça sağlıklı bir besindir. Ülkemizde meyvenin üretimi yapılsa da günümüzde hala kolaylıkla temin edilememektedir. Bu meyve, vücuda direnç kazandırdığı gibi vücudu besler. Düzenli tüketildiği zaman birçok faydayı vücuda kazandırır. Ejder meyvesi yerken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu yoktur.

Ejder meyvesinin zararı bulunmamaktadır. Fakat her yiyecekte olduğu gibi doğru ölçülerde tüketmek önemlidir. Ejder meyvesi tüketen insanlar günde birden fazla meyveyi yememelidir. Aynı zamanda üst üste yenilen meyve bireyi rahatsız edebilir. Fazla tüketilen meyvenin zararı şu şekildedir;

  • Kaşıntı yapabilir.
  • İshale yol açabilir.
  • Karın ağrısı yapabilir.
  • Mide bulantısı yapabilir.

Bazı insanların vücudu daha hassastır. Hassas yapıya sahip olan insanlarda ejder meyvesi ölçülü tüketilmelidir. Fazla tüketilen meyve, bireyin bağırsak hareketlerini değiştirebilir. Karın ağrısı ve mide bulantısı da görülen rahatsızlıklar arasındadır. Bazı insanlarda kaşıntı ve kızarıklık olduğu görülmüştür. Bu yan etkiler kişiden kişide değişmektedir ve ejder meyvesini çok yiyen insanların sadece küçük bir kısmında bu etkiler görülmüştür.

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları

Ejder Meyvesi Özellikleri ve Faydaları adlı konumuza son verirken, ejder meyvesinin faydaları ile alakalı video izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu