Hayvanlar Alemi

Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey

Kanarya Kuşu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey

Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey; Kanarya, ispinozgiller familyasının bir üyesi olup ayrıca evcilleştirilip kafeslerde beslenen bir kuş türüdür. Anayurdu Kanarya Adaları olan, yeşilimsi ya da sarı tüylü, koni biçiminde küçük gagalı, kuş meraklılarınca değişik özellikte olanları yetiştirilen, kafes kuşu olarak çok sevilen, küçük, ötücü bir kuş çeşididir.

Görünüş olarak kanaryalar, küçük, uzun gövdelidirler; parlak ve renkli tüylere sahiptirler. Gözleri ise küçük ve yuvarlaktır. Kanaryaların küçük koni şeklinde bir gagası vardır.

  Kanarya yetiştiriciliği de ülkemiz dâhil dünyanın pek çok yerinde oldukça popülerdir. Bakımları kolay, ihtiyaç duydukları yer az olunca da evcil kuşlar arasında en çok yetiştirilen ve beslenen kuşlar arasında yer alır.

Yılda iki kez döl verirler. Kış ve sonbaharda bir araya gelirler. Bu esnada erkek kanaryalar uzun ötüşler ve ani uçuşlar yaparak birbirleriyle dövüşürler. Dişi, kahverengi benekli açık mavi renkli üç veya beş yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi on üç gündür. Bu devrede erkek kanarya dişiyi devamlı besler. Yavrular çıplak ve gözleri kapalı olarak yumurtadan çıkarlar. On yedi günde tüylenerek üçüncü hafta sonunda yuvayı terk ederler.

Kanaryalar Avrupa’da Nasıl Yayıldı?

Kanarya, Avrupa’ya dört yüz sene evvel girmiştir. On altıncı asırda Kanarya Adasından bir gemi, içinde birkaç bin kanarya ile Avrupa’ya gelirken fırtına yüzünden İtalya yakınında karaya oturdu. Gemiciler gemiyi terk etmeden önce kanaryaların kafeslerini açtılar. Elbe Adasına sığınan bu kanaryalar çiftleşerek ürediler. Buradan yakalananlar bütün dünyaya yayıldılar. Uzun süren ayıklamalar sonucu çeşitli ırklar üretildi. Bunların içinde en meşhuru Almanya’nın Harz Dağlarında geliştirilen soydur.

En iyi ve en çok öten budur. Bunların seslerinin güzel olmasında talim ve iyi bakımdan başka Harz Dağlarının iklim ve havasının da etkili olduğu savunulmaktadır. Kanaryaların en süslüsü ve güzeli Norveç kanaryasıdır. Vücutları daha büyük ve tüylerinin rengi kırmızımtrak sarıdır. Soyların karışmasıyla tepeli ve siyahlı olanlar da üretildi. Fakat bunlar pek makbul değildir. Yurdumuzda Alman, İrlanda ve yerli kanaryalar mevcuttur. Yerli kanaryaların rengi sarı, limoni beyazımsıdır. En makbulü sarı renkli ve siyah tepeli olanlardır.

Kanaryaların Beslenmesi ve Bakımı Kolay mı?

Yalnız yaşayan bir tür olmasına rağmen kanaryalar, üreme mevsimlerinin ortasına doğru çiftleşmek isterler. Üreme zamanlarının dışında ise başka hiçbir şeye ilgi göstermezler. Yine de bazı kuşlar eşlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Doğadayken kanaryalar yuvalarına gidecekleri zaman gün ışığından faydalanırlar. Bu sebeple evde beslenen kanaryaların da güneş ışığından mahrum kalmaması fakat doğrudan da güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekiyor.

Kanaryaların ana besin maddeleri, muhabbet kuşları ile aynıdır. Tohum, meyve ve yeşil renkteki sebzeler ana besin maddelerinden birkaçıdır. Hemen hemen her yazımızda belirttiğimiz gibi kanaryaların da beslenmesinde taze yiyeceklerin verilmesi çok önemlidir. Bununla birlikte olarak her gün suluklarını temizlemeli ve taze içme suyu vermelisiniz. Kanarya

Kanaryalar, yiyecek seçmemekle birlikte en çok kereviz, ıspanak, brokoli, bezelye, marul, kıvırcık ve lahana gibi sebzeleri sever. Meyve olarak ise kavun, muz, üzüm, portakal ve elmaya bayılır. Ancak bunlardan azar azar vermenizi öneririz.

Kanarya Kafesini Nasıl Seçmeliyiz?

Her şeyden önce kafes, bir papağanın kafesi gibi kesinlikle uzun ve dar olmamalı. Papağan türü kuşlar, doğasında tırmanma olan ve yüksek, uzun alanlarda tırmanarak egzersiz yapmayı tercih eden türlerdendir.  Öte yandan kanaryaların böyle bir ihtiyacı yoktur; onlar aksine zıplar ve uçarlar. Bu yüzdendir ki kanaryaların içinde bulundukları alanın enlemesine geniş olması önemli.

Kuşunuz yatay olarak uçmayı dikey olarak tercih edeceği için ona uzun ve dar bir kafes yaramaz. Bununla birlikte hem geniş, hem de uzun bir kafes alırsanız, aslında kanaryanız için uçabilmesi ve egzersiz yapabilmesi için ideal şekilde bir kafes edinmiş olursunuz. Bol hareket, kanaryanızın sağlıklı kalması için oldukça mühimdir, bu yüzden de kanarya kafesi seçiminde tasarım ve şirinlikten çok fonksiyonellik ve ergonomiye önem vermek gerekir.

Kanaryaların Kafes Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kafesin içindeki su ve yem kapları her gün ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Boşalan ya da azalan kaplar yeniden yarısına kadar doldurulmalıdır. Kafesin altına serdiğiniz nemi çekecek özellikteki kâğıdın her gün değiştirilmesi gerekir. Kafesin kapıları kontrol edilmeli, içerdeki besin artıkları kafesten alınmalıdır. Her gün taze ve temiz su verilmelidir.

Kanaryalar özellikle yaz döneminde günlük olarak banyo yapmayı severler. Bunu isterseniz içinde temiz su olan spreyle, isterseniz kanaryanın içine girebileceği temiz su koyduğunuz bir kapla sağlayabilirsiniz. Banyo zamanını sabahları ayarlamalısınız.

Akşamları kurumadığından, kanaryanın üşümesine neden olabilirsiniz. Ayrıca banyo suyunu çok az miktarda yemek sodası koyabilirsiniz. Bu tüy diplerinde olan bakterilerin yok edilmesine faydalı olacaktır. Ayrıca kanaryanız bu sudan içerse de, hazımsızlık sorunlarına iyi gelecektir.

Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey
Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey

Kanarya Neden Ötmez?

Kanaryaların ötmemesinin birkaç farklı nedeni olabilir. Öncelikle kanarya neden ötmez sorusunun yanıtının tüy dökme dönemi olduğunu belirtebiliriz. Kanaryalar yıpranan tüylerini onarma özelliğine sahip değildir. Bu nedenle yılda bir defa hasar gören tüylerini dökerler ve yerine yenileri çıkar. Bu dönemde tüm enerjilerini tüy dökmeye kullandıkları için ötmeyi keserler.

Tüy dökme döneminden kaynaklı olan ötmeme durumu, bu dönem sona erdiğinde geçer ve kanaryalar yeniden ötmeye başlar. Sağlıklı gıdalarla beslememek de “Kanaryam ötmüyor” şikâyetine neden olabilir. Çünkü kanaryalar vücutlarında olması gerekenden daha fazla gıda biriktiğinde de ötmezler. Bunun nedeni kalitesiz gıdalarla beslemek olabildiği gibi idealden daha küçük bir kafes kullanmak da olabilir

Yine sigara dumanı olan, havasız ve basık yerlere kafesi koymanız da kanaryanın ötmesini engelleyebilir ve öğrendiğiniz kanarya öttürme taktikleri bu durumda işe yaramayacaktır. Çünkü kanaryalar karanlık, basık ve sağlıksız ortamlarda ötmezler ve bunun nedeni keyifsiz, mutsuz olmalarıdır. Mutlaka ışık alan, temiz havaya sahip bir ortamda kanaryayı tutmalısınız.

Kanarya Neden Tüy Döker?

Kanaryalarda tüy dökümü pek çok nedenden olabilir. Normalde tüy dökme mevsimleri Ağustos ve Eylül aylarıdır. Bu aylar dışındaki dökümlere “ara tüy dökümü ” adı verilir. Kanaryanın tüy dökümüne girmesi bir kaç sebepten olabilir.

  • Aşırı dökülme varsa hastalıktan ya da kaşıntısı varsa parazit gibi bir nedenden dolayı tüy dökebilir.
  • Kanarya havasız bir ortamda olmamalı, kuşun sürekli kapalı bir ortamda kalmasından dolayı olabilir.
  • Kuşa verilen yiyeceklerin çok kuvvetli olması sonucu hayvanın bünyesinin aşırı yüklenmesi olabilir.
  • Mevsimsiz tüy dökümleri yem değişikliğinden olabileceği gibi yer değişikliğinden de olabilir.
  • Kanarya kızgınlık dönemine geldiğinde de tüy dökebilir, eğer eşi yoksa kuş sıkıntısından tüy dökebilir.

Tam doğru teşhisi koyabilmek için yinede kanaryanızı dikkatli bakışlarla gözlemlemeli hakaretlerine dikkat etmelisiniz. Eğer hala sebebini bulamadığınız bir durum varsa, kanaryanızı veterine götürme hususunda gecikmeyin.

Kanaryamın Ötmesi İçin Ne Yapabilirim?

Kanarya öttürme için uygulayabileceğiniz yöntem kuşa kanarya sesi dinlettirmeniz olacak. Bu durumda zamanla duyduğu bu sese karşılık verebilir ve kanaryanız ötmeye başlayabilir. Ancak sabırlı olmalı ve kuşa zaman tanımalısınız. Bunun dışında internet ortamında da rastlayabileceğiniz gelişigüzel yöntemleri uygulamayın.

Çünkü kanarya nasıl öttürülür dediğinizde karşınıza çıkan yöntemlerin tümünün doğru olduğundan söz edemeyiz. Bu yöntemler ile istemeden de olsa kuşa zarar verebilirsiniz. Kanaryaların narin hayvanlar olduğunu ve çok çabuk zarar görebileceklerini unutmamak gerekiyor.

Kanarya Neden Tek Ayak Üstünde Durur?

Tüm canlılar üşüdükleri ortamda, büzüşürler. Çünkü vücut ısılarını daha iyi muhafaza edebilmek için alan küçültürler. Alan ne kadar küçülürse, vücut ısısı da o oranda daha iyi muhafaza edilir. Kanaryalar da üşüdüğü zaman tıpkı papağanlar veya muhabbet kuşları gibi tek ayağı üzerinde durur. Farklı olarak kabarık ve rahatsız gibidir. Oda sıcaklığını arttırmanız, vitamin ve mama takviyesi yapmanız gerekir.

Kanarya Kafesten Çıkarılır mı?

Kanaryalar ötüşü ile ünlenmiş kafes kuşudur. Eğitimi çok zor hatta imkânsıza yakındır. Bu yüzden kanarya kafesten dışarı çıkarmak tehlike arz eder. Bu kuşlar eğitim alamadıkları ve sosyalleşemedikleri için korkacak kafese dönmeyecek. Hatta kendini duvara ve benzeri yerlere çarpıp iç kanamadan kırıklara kadar birçok sorun çıkaracaklardır.

Kanaryalar bu yüzden kafesten dışarı çıkarılmamalıdır. Buna uyum sağlamış kuş türü değildir. Papağanlar muhabbet kuşları ile karşılaştırmak onlar gibi kafesten dışarı çıkarmak haksızlık olacaktır. Kanaryalar onlara uygun büyük kafeslerde omuz hizasında asılmalıdır. Ayrıca taze meyve sebze verilmesi onları bir hayli mutlu edecektir. Bunun dışında onları kafesten dışarı salmak doğru olmayacak, problemleri de beraberinde getirecektir.

Kanaryaların Çifleşme ve Kuluçka Dönemi

Kanaryaların çiftleşmesi ve kuluçkalanması için ilk önce uygun eşlerini seçmeleri gerekir. Kanaryaların üreme döngüleri ise mevsimseldir. Güneş ışının fazla olduğu, günlerin uzadığı dönemlerde çiftleşirler.

Kafeste beslenen kanaryalarda da, eşlerini seçmek için en iyi dönem kış sonlarıdır. Tam bu dönemlerde de en uygun zaman davranışlarını, kilolarını, yaşlarını ve sağlıklarını analiz ederek yapabilirsiniz. Kanarya

Dişi kanaryalar altı aylıkken, erkek kanaryalar ise dokuz aylıkken cinsel olgunluğa ulaşırlar. Bu yaşa geldiklerinde cinsel olarak verimli sayılsalar da, genellikle bir yaşına kadar beklemek en iyisidir.

Kanaryaların sağlıklı bir şekilde üremeleri için ise hem sağlıklı olmaları hem de iyi beslenmeleri gerekir. Özellikle üreme ayı olan bahar ayı geldiğinde keyifleri yerinde olmalıdır. Genelde üreme zamanlarından üç ay önce de kanaryaların tüylerini döktüklerini unutarak, yersiz endişelere kapılmayın.  Yazımızı burada noktalarken, tüm kanarya sever dostlarımıza ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederiz.

YouTube video
Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey

Kanarya Kuşu İçin Bilmeniz Gereken Her şey adlı bu konuyla alakalı videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu