Bitkiler

Fındığın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Dünyanın en büyük fındık üretici olan Türkiye'de yetişen birinci kalite fındıklar hakkında keyifli bilgiler

Fındığın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

Fındığın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir? Ülke tarihine damga vurmuş liderlerden biri olan merhum Erbakan hoca “Şayet fındık Siyonistlerin tarlasında yetişen bir ürün olsaydı, onu size ilaç niyetine tane tane satardı” diyerek fındığın önemine dair çok güzel bir açıklamada bulunmuştu.

Gerçekten de fındık ülkemizde hala değerini bulamamış, önemi ve faydaları hakkında yeterince bilgilendirilme yapılmamış muazzam bir üründür. Fındığın dünya genelinde en iyi yetiştiği ve yetişme koşullarının en iyi olduğu yer Doğu Karadeniz’dir.

Ticari değeri yüksek olan fındıklar, Ordu, Trabzon ve Giresun illerimizde yapılır. Türkiye’de yetişen fındıkların %80 i Karadeniz bölgesinden sağlanır. Batı Karadeniz’de ise Sakarya, Bartın ve Zonguldak gibi illerimizde yetişir.

Türkiye fındık üretiminde hem tonaj hem kalite olarak dünya birincisidir. Dünyadaki fındık üretiminin %65 ini Türkiye gerçekleştirir. Fındık ne kadar nemsiz ve ne kadar yağlı çıkarsa randumanı o kadar yüksektir. En yüksek randuman 55 birimdir. Giresun fındıklarının randumanları 53 ile 55 birim arasında değişmektedir.

Dünyada ticarete konu olan fındığının büyük kısmı (%91) Avrupa ülkeleri tarafından satın alınır ve çoğunlukla (%80) şekerleme ve çikolata sanayinde kullanılır. 2000-2008 yılları arasında %85’i Türkiye tarafından satılan ortalama 540 bin ton kabuklu fındık ticareti gerçekleşmiştir.

Fındık Nedir?

Huşgiller ailesinin ılıman iklimleri seven üyesidir. Fındık Ağacının meyvesi sert bir kabuk içerisindedir. Fındık bol miktarda yararlı yağlar ve nişasta barındırır. Demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra çinko bakımından da zengindir. Ayrıca içeriğinde E vitamini ile protein, Omega 3 barındırmaktadır.

Boyu en fazla beş metre, ortalama boyu üç metre, yazın yapraklı ve kış aylarında yaprak döken bir ağaçtır. Yüksek miktarda yağış isteyen fındık, basit yapraklı ve yaprak kenarları çift dişlidir. Sürgünler; bir önceki yılın sürgünleri kahverengi olurken, yeni sürgünleri sarı ila gri arasında renge sahiptir.

Çiçeklenme zamanı Türkiye’de Mart ve Nisan ayları, Çiçek rengi; Sarı tonlarında Çiçek süresi; Mayıs sonuna kadardır. Yaşama elverişli en düşük rakım on metre üzeri, bilinen en yüksek rakımı ise 1600 metredir.

Karadeniz topraklarında yaşayan ülke insanının büyük bir bölümünün geçim kaynağı olan fındık e vitamini bakımından oldukça zengindir. Binlerce yıldır tüketilen fındık kozmetik sanayinde, ilaç sanayinde ve yiyecek sanayinde kullanılmaktadır.

Bahçelerden toplanması oldukça zahmetli olan fındık, toplandıktan sonrada başları beyaz renkten kahverengi renge dönüşünceye kadar kurutulmalıdır. Patos esnasında zurufu ayrıştırılan fındıklar, yeniden güneşli ortama serilmektedir.

Gelişim süreci altı ay süren fındığın yetiştirilmesi başlangıç aşamasından son aşamasına kadar çok güç olsa da, içeriğinde barındırdığı vitaminler ve güçlü antioksidanlar ile sağlığa sayısız faydaları bulunmaktadır.

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Özellikle cinsel güce etkisinin önemli oranda fazla olduğu bilinen fındık, tüm dünyada sadece bu yüzden olsa bile önemli ölçüde tüketilmektedir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetiştirilen fındık çeşitleri incelendiği zaman beş, on çeşit fındık yetiştirildiği görülür.

Bir fındık fidanı toprakla buluştuktan altı yıl sonra meyvesini vermeye başlamaktadır. Bir fındık fidanından verimin en fazla alındığı dönem ise otuz ile kırk yaş aralığıdır. Bir fındık fidanının ömrünün ise altmış yıl kadar olduğu bilinmektedir. Uzmanların tüketimini şiddetle tavsiye ettiği fındığın faydaları ise aşağıda maddeler halinde sıralandı:

01 – Sinir sistemi sağlığını destekleyen ve B6 vitamini bakımından çok zengin olan fındık, vücuttaki elektrik sinyallerinin hızına ve verimliliğine olumlu etki etmektedir.

02 – Vücuda yüksek miktarda enerji vererek yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik gibi günümüzde yaygın görülen problemlere son vermektedir.

03 – Kalsiyum ve mineral kaynağı olan fındık, krampları engellemekte ve kas ağrılarını dindirmektedir. Fındığın özellikle eklem bölgesindeki ağrılara çok iyi geldiği bilinmektedir.

04 – Günlük tüketildiği zaman vücutta kan dolaşımını düzenlediği için bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmaktadır.

05 – Magnezyum bakımından çok zengin olan fındık, kemikleri güçlendirerek ilerleyen yaşlarda görülme riski yüksek olan kemik erimesini engellemektedir.

06 – Kan şekerini dengeleyen ve bol miktarda lif barındıran fındık, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.

07 – İçeriğindeki oleik asit sayesinde kötü kolesterolü yani LDL seviyesini düşürdüğü gibi vücudumuz için faydalı olan iyi kolesterolü de dengelemektedir.

08 – Fındık içeriğinden dolayı, depresyon, stres ve anksiyete gibi olumsuz psikolojik durumlarla fındık etkili bir şekilde mücadele etmektedir.

Fındığın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

09 – Kaemferol, protonosiyanidinler, kersetin, gibi beyin sağlığını destekleyen fitokimyasallar bakımından en zengin besinler arasında fındıkta bulunmaktadır.

10 – Fındığın içeriğindeki çok güçlü antioksidan maddeler, cildi güzelleştirmesinin yanı sıra cildin yaşlanmasını geciktirerek genç görünmeye yardımcı olmaktadır.

11 – Fındığın içeriğindeki insan sağlığına faydalı doğal yağ özleri, kalp ve damar hastalıklarının engelleyerek kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

12 – E vitaminini bol miktarda barındıran fındık, kanser gibi çok ciddi sağlık problemlerini engellediği gibi hücreleri de yeniler. Ayrıca zararlı hücreleri de hızla vücuttan atar.

13 – Faydalı yağları bol miktarda barındıran fındık, aşırı yeme isteğini önleyerek özellikle abur cubur olarak adlandırılan sağlıksız beslenmeyi de engellemektedir.

14 – Cildi güneşin zararlı ışınlarından koruduğu ve cilt sağlığını tehdit eden serbest radikallerle mücadele ettiği için cilt sağlığı açısından en önemli besinlerin başında gelmektedir.

15 – Anemi rahatsızlığı olanlar, kırmızı kan trombositlerinin daha fazla üretilmesine yardımcı olan fındığı kansızlık için bol tüketmesi gerekmektedir.

16 – Bağırsakların hareketlerini hızlandırarak rahat dışkılamaya yardımcı olduğu ve vücutta yağ yakımını hızlandırdığı için zayıflatan besinler arasında fındıkta kabul edilmektedir.

17 – Kalp krizinden kandaki şekeri dengelemeye kadar birçok faydası olan çiğ fındık günde bir avuç tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan enerjinin %100’ünü sağlar.

Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir?

Çiğ fındığın içeriğinde barındırdığı antioksidan maddelerin kavrulmuş fındığa göre iki kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasının engellenmesinde önemli bir görev üstlenen çiğ fındık, insana mutluluk hissi vermektedir. Ayrıca fındığın besin değerlerini kaybetmemesi için uzun süre kavurmamaya çok dikkat edilmelidir.

Çiğ fındık içeriğinde bol miktarda E vitamini barındırmakta ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kavrulmuş fındıktan daha etkili olmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek soğuk algınlığı, ateş ve diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını engellediği içinde düzenli fındık tüketenlerde anemi hastalığına çok sık rastlanmaz.

Lif bakımından en zengin besinler arasında yer alan fındık, yüksek miktarda protein ve yağ içeriğiyle de uzun süre tokluk hissi vermektedir. Diyetisyenler, ara öğünlerde bir porsiyon fındık tüketilmesini özellikle tavsiye etmektedir. Ara öğünde bir porsiyon fındık tüketirken ölçüyü kaçırmamak için bir porsiyon fındığın altı veya yed adet fındığa denk geldiği bilinmelidir.

Ayrıca bir porsiyon çiğ fındık, aşırı yemek yemeyi engellediği içinde gün içerisinde alınan kalori miktarını düşürmektedir. Bir porsiyon çiğ fındıktan daha fazlasının kilo alımına neden olacağının bilincinde olunmalıdır.

Fındık Kabuğu Ne İşe Yarar?

Fındık kabuğu hakkında hemen hemen kimsenin bilmediği bir gerçek var. O da inanılmaz faydalar içerdiğidir. Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen Paclitaxel ve diğer taxanes türevleri barındırır. Bu maddeler sayesinde kanser ilaçlarının yapımına da fındık kabuğu ham madde olarak eklenir.

Aynı zamanda E vitamini içeren fındık kabuğu kaynatılarak cilt bakım ürünlerine eklenir. Erken yaşlanmayı önleyen fındık kabuğu ihtiyaç olan A ve C vitaminlerinin %70’ini kolaylıkla karşılar. Fındık kabuğu kaynatılıp suyu tüketildiğinde bağırsak florasını da dengeler. Kan değerlerini dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarını önler.

Fındık Yağı Neye Yarar?

Fındık yağı salata, tatlı ve kek tariflerinde sıkça kullanılan bir çeşit bitkisel yağdır. Kozmetik ürünlerinde de fındık yağına geniş bir yer verilir. Fındık yağı kavrulmuş fındıklardan genellikle cold press (soğuk sıkım) olarak üretilmektedir. Soluk sarı bir renge sahiptir. Fındık yağı hafif tatlı fındık aromasına sahiptir.

Fındık yağı kozmetik sektörünün birçok alanında kullanıldığı gibi yemek pişirmek ya da soslamak için kullanılabilir. Fındık yağı cildi güneş hasarına karşı korumaya, kolajen üretimini artırmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olan cilt besleyici vitaminler ve esansiyel yağ asitleri ile yüklüdür:

  • Cilt üzerinde sıkılaştırıcı bir etkisi vardır.
  • Kolajen üretimini artırır.
  • Yara izlerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Cildi nemlendirir.
  • Cilt üzerindeki çizgileri yok eder.
  • Güneş yanıklarına karşı koruma sağlar.

Kavrulmuş fındık yağının tatlı tadı ve kendine özgü aroması, yağın salata soslarında kullanılmasını sağlar. Tadı, turunçgiller, ahududu, çikolata ve diğer tatlı yiyeceklerle iyi bir uyum sağlamaktadır. Ayrıca zeytinyağının yerine de kullanılabilmektedir.

Fındık yağı, kurabiyelere, keklere eklenen popüler bir bitkisel yağdır. Tüm pişmiş ürünlerde kullanılabilmektedir. Kavrulmuş fındık yağı, sos ve marine işlemi için kokulu bir katkı sağlar. Ayrıca makarna, patates ve fasulyeye alternatif bir ürün olarak eşlik edebilmektedir. Neredeyse tüm yeşilliklerle kullanılabilmektedir.

Fındık Kilo Aldırır mı?

Fındık içeriğinde yüksek miktarda yağ barındırmaktadır. Bu nedenle tüketirken ölçünün kaçırılması kilo almayı neredeyse kaçınılmaz yapmaktadır. Ancak fındık tüketirken günlük bir avucun geçilmemesi yani 6 veya 7 adet fındık tüketimi uzun süre tokluk hissi verdiği için zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Bu miktarın aşılması ise obeziteye kadar çok ciddi sorunlara yol açabilir. Günümüzde kahvaltı sofralarında içeriğinde fındık bulunan çikolatalar ya da fındık ezmesi yer almaktadır. Her ikisinin de kilo problemine neden olduğunun bilincinde olunması ve ölçülü tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Fındık Kaç Kaloridir?

Lif ve protein deposu olan fındık, doymamış yağ asitlerini de içerdiğinden dolayı kalori değerleri yüksektir. Fındığın kalori değerleri boyutuna göre değişmektedir. Kan şekerini dengelediği için diyabet liflerinde, uzun süre tokluk hissi vererek iştahı kapattığı içinde zayıflama diyetlerinde fındığı yer verilmektedir.

Çiğ fındığın ve kavrulmuş fındığın kalori değerleri incelendiği zaman her ikisinin de kalori değerlerinin yüksek olduğu görülmektedir. 100 gram 1 fincan çiğ fındık 628 kalori içermektedir. Yine 100 gram 1 fincan kavrulmuş fındık 660 kalori içermektedir.

Fındığın Zararları Nelerdir?

Fındığın zararları arasında fazla tüketilince alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Bazı kişilerde aşırı alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi, bağışıklık sisteminin antikor oluşturmasına da neden olabilir. Aşırı fındık yenmesi solunum yollarını etkileyen burun akıntısı, öksürük ve hapşırma gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Çok fazla tüketiminde anafilaksi rahatsızlığına sebep düşük kan basıncı ile kalp bozuklukları, bilinç kaybı ve dolaşım bozukluklarına yol açabilmektedir. Aynı zamanda kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilere neden olmaktadır. Fazla tüketiminin sonucu olarak alerjik etkiler olarak görülmektedir.

Divertikül rahatsızlığına sahip kişilerin fındık yemesi rahatsızlığın tedavisinde problemler ortaya çıkarmaktadır. Fındığın zararları arasında astım ve egzama gibi belirtilere de sebep olduğu görülmüştür. Aynı zamanda yanakların ve dudakların kabarmasına da sebep olabilir.

Ürtikere sebep olan ve vücutta ödem oluşmasına neden olan fındığı bir avuçtan fazla tüketmemekte fayda vardır. Ayrıca yağlı bir yiyecek olduğu için çok fazla tüketildiğinde obeziteye kadar varan kilo problemleri meydana gelmektedir.

Her gün Bir Avuç Fındık Yemenin Faydaları

YouTube video

Fındığın Faydaları ve Özellikleri Nelerdir? adlı konumuza son verirken, fındığın faydaları ile alakalı başka videolar için buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu