Hayvanlar Alemi

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı

Sütteki Yağ Oranıyla Dünyaca Ünlü Bir İngiliz Kraliçesi Olan Jersey Sığır Irkının Özellikleri ve Süt Verimi

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı; ülkemizde daha çok Karadeniz bölgesinde ama genellikle doğu ve iç Anadolu bölgesinde de bolca yetiştirilen jersey sığırlarının ana vatanı İngiltere ve Fransa arasında bulunan jersey adasıdır. Sütçü sığır ırklarının en küçük yapılısıdır. Ergin sığırlarda ortalama canlı ağırlık 350 kilo kadardır. Renk açık kahverengiden siyaha kadar değişir.

Jerseyler yemi en ekonomik şekilde süte çevirirler. Orta kaliteli çayırları diğer sütçü ırklardan daha iyi değerlendirirler. Jersey buzağılarının doğum ağırlığı 20 kilo civarındadır. Jersey süt yağı oranı çok yüksek olan bir ırktır. Orta düzeydeki şartlarda %5 yağlı günde ortalama üç kilo süt verirler. Bu sığırın en büyük tercih sebebi, sütünün yağlı olmasından dolayıdır.

Böylece jersey sığırı sütü ile peynir ve tereyağı üreticisi daha yüksek verimle ürün üretebilir. Sütten maksimum randıman elde eder. Tabi ki süt üretimi bölgeye ve yaşam standartlarına göre farklılıklar gösterebilir.

Jersey Sığırlarının Verim Özellikleri Nelerdir?

  • Cidago yüksekliği: Erkek sığır: 130 santim
  • Cidago yüksekliği Dişi: 120 santim
  • Süt verimi: 5.000 Litre/yıl
  • Yağ oranı: % 6
  • Canlı ağırlık Erkek: 350 – 450 kilo
  • Canlı ağırlık Dişi: 330 – 400 kilo
  • Bir laktasyonda 2500 – 3000 litre süt verir

Jersey Sığırının Avantajları Nelerdir?

Ortalama sütle karşılaştırıldığında, Jersey ineğinden elde edilen süt üretimi, üretim tesisinin verimliliğini arttırır. Jersey sütü ile peynir üreticileri %25 daha fazla ürün elde ederken tereyağı üreticileri de %30 daha fazla ürün alırlar. Bu sayede her iki ürünün de kilogram maliyeti düşer.

Tüm bu avantajlar Jersey ırkı sığırlardan kaynaklanmaktadır. 2010 yılında yapılmış olan Jersey ve Holstein ırklarının yaşam döngüsü değerlendirme çalışması sonuçlarına göre aynı miktarlarda protein, süt ve diğer maddelerin üretilmesi için Jersey ırkından olan sığırların %32 daha az suya %11 oranında daha az alana ihtiyaç duyduğunu ve daha az atık üreterek önemli ölçüde daha az fosil yakıt kullandığını ve karbon çıktısında %20 azalma sağladığını göstermiştir.

500,000 metrik ton peynir üretmek için Jersey sütü kullanıldığında doğaya salınan karbon miktarındaki azalma yılda 443,900 arabanın ürettiği miktara eşittir.

Doğal yoğunlaştırılmış Jersey sütü günümüzün kalite ve üretim gereksinimlerini karşılar ve üretim verimliliğinin yanı sıra çevre dostu olma özelliği ile de birinci sırayı almayı hak eder.

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı

Jersey Sığırının Görünüm Özellikleri Nelerdir?

Amerikan Jersey Sığır Birliği Başkanı David Chamberlain “Jersey ırkı sığırların süt üretiminin ticari zorluklarına karşı koyabilir. Jersey ineği erken buzağılar ve bunu kendi kendine gerçekleştirir. Yüksek miktarda süt verir ve bunu tekrarlar.” diyor. Jersey sığırları süt işinde başarılı olmak için gerekli olan tüm özelliklere sahiptir.

  • Siyah gözleri ve vücudunun rengiyle de bir geyiği andırdığı düşünülür.
  • Rengi sarımsı, açık kahve ve krem tonlarındadır.
  • Engebeli sarp meralarda yetiştirilebilir.
  • Jersey düveleri 15 aylıkken gebe bırakılabilir.
  • Doğumdan sonra Süt humması hastalığına yatkındır.
  • Jersey sığırları et besiciliğinde tercih edilmez.
  • Yüksek doğurganlık özelliği ön plandadır.
  • Mastitis ve Ayak hastalıklarına dayanıklıdır.
  • Kalın köklü boynuzludur.
  • Sıcak iklime adaptasyonu oldukça iyidir.
  • Aşırı soğuk havalarda daha dikkatli bakılmalıdır.
  • Jersey, tipik süt ırklarının özelliğini fazlasıyla taşıyan bir ırk hayvanıdır.

İnce kemikleri, dolgun memeleri, zarif derisi, boyun ve baş yapısı ile sütçü ırkın timsalidir. Jersey sığırları süt üretimi için tasarlanmış tüm uygulama ortamlarına uyum sağlar. Bu ırk doğum sonrası ayrı tutuldukları ahırlara, kuru yerlere, büyük ya da küçük sürülere uyum sağlamıştır.

Jersey sığırları ayrıca komple yem programlarından, gütme ve yoğun otlamaya kadar farklı besleme sistemlerinin tümüne  kolaylıkla uyum sağlar.

Ayrıca Jerseyler için iklimsel ya da coğrafi sınırlamalar da söz konusu değildir. Ülkenin en güney ucunda bunan alt tropik alanlardan en kuru iklim bölgelerine kadar farklı alanlara uyum sağlarlar.

Jersey sığır yetiştiricileri sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkmış olsa bile Jersey sığırlarının ahırlarında ya da otlakta beslenmeye devam ettiğini söylemektedirler.

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı

Jersey Sığırına Dair Genel Bilgiler

Sütü bakımından eşsiz bir ırk olan Jersey, başka yönlerden de üstünlüğü olan bir ırktır. Tüm iklim koşullarında yetiştirilebilir. Çevre ya da bölgeye kolay adapte olur. Sperm verimi iyi olan Jersey ırkı inekler sürüde uzun süre kalırlar. Hatta ömür boyu süt verimi ile birçok ırkı geride bırakırlar.

İnekleri uysal olan jerseylerin boğaları aksi mizaçlı olup, yaşlandıkça daha da aksi olurlar. Sütü gerçekten muazzamdır. Jersey sütü normal, bilinen klasik süt tanımından Protein olarak %18, Yağ olarak %25, Kalsiyum olarak ise %20-25 daha fazla değerlere sahiptir.

Bu yüzden Jersey ırkının Süt Hummasına karşı bir yatkınlığı vardır. Ancak, doğru besleme ve bazı yardımların zamanında verilmesiyle bu sorun daha ortaya çıkmadan önlenebilir. Jersey ırkının ayakları siyahtır ve dayanıklıdır. Vücut hafif olduğundan ayaklara binen yük azdır. Dolayısıyla topallık nadir görülür.

Jerseyler boynuzludur. Çoğunlukla boynuzlar buzağıyken köreltilir. İlk tohumlama yaşı 14 aylıktır (13-15 ay). İyi annelik içgüdülerine sahiptir. Mastitis görülme oranı düşüktür. Güç doğum olmaz. Yardımsız doğum oranı %99’dur. Buzağı doğum ağırlığı 20 ila 25 kilo civarındadır.

Ülkemizde ve diğer birçok ülkede erkek buzağılarının küçük olması sebebiyle büyük bir varlık oluşacak kadar sevilmemiştir. Fakat son yıllarda ‘’dişi buzağı’’ teknolojisiyle artık erkek buzağı sayısı minimum seviyeye indirildiğinden Jersey ırkı tekrar önem kazanmaya başlamıştır. Yine; son yılların gözde sütü A2/A2’nin Jersey ırkında bulunması da Jersey’e yönelmeyi hızlandırmıştır.

Öte yandan birçok ülkede olmayan ‘’kurban’’ avantajı da Jersey’i önemli kılmaktadır. Jersey ırkının seçilmesinde diğer bir faktör de dışkısının azlığıdır. ABD’de özellikle gübre yönetiminin kolaylığı açısından seçilen bir ırktır.

Jersey tükettiği yemi en iyi şekilde süte, yağa ve proteine çeviren tek ırktır. İngiltere’de ortalama yağ %6.56, Protein %3,84’tür. Avrupa ortalaması %4,84 Yağ ve %3,95 Protein olarak bilinmektedir.

Jersey Irkı Sığırların Tarihçesi

Jersey ırkı ilk olarak 1700 yıllarında tanımlandı. 1789 yılı öncesinde bu ırk ada evliliklerinde çeyiz hediyesi olarak veriliyordu. 1789 yılında ırkın saflığını koruyabilmek için İngiltere de yasa ile adaya başka sığır ırklarının girişi yasaklandı. 1866 yılında Kraliyet Jersey Tarım ve Bahçe Derneği kurulmuştur.

Jersey ırkı 1850 – 1860 yılları arasında 1138 inek ABD ye ihraç edildi. Bunu zaman içerisinde Danimarka, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada, Türkiye, Brezilya, Japonya ve Güney Afrika ya da ihraç edilerek bu ülkelerde de yetiştirilmeye başlandı. Ülkemizde bu ırk Orman Köy işleri Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ırklar içerisinde yer alır.

Jersey Süt Verimi

YouTube video

Jersey Sığırı Özellikleri Sütü ve Bakımı adlı konumuza son verirken, jersey sığırı özellikleri hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu