Hayvanlar Alemi

Lüfer Balığı Özellikleri ve Lüfer Çeşitleri

Hikayelere konu olan boğazın incisi lüfer balığının faydaları, özellikleri ve türleri hakkında keyifli bilgiler

Lüfer Balığı Özellikleri ve Lüfer Çeşitleri

Lüfer Balığı Özellikleri ve Lüfer Çeşitleri; kış aylarında severek tükettiğimiz lüfer balığı soğuk denizlerde daha lezzetli olur. Çünkü deniz soğudukça balık yağlanır. Balık ne kadar yağlanırsa o kadar lezzetli olur. Kış aylarının vazgeçilmezi lüfer balığı haftada en az iki kez tüketilmesi halinde mevsimsel hastalıklara karşı insanı koruduğu gibi, bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Ülkemizde Marmara ve Karadeniz’de bolca bulunan lüfer balığı gezici ve yırtıcı bir balık türüdür. Sabit bir yerde durmayan lüfer balığı bazen Marmara’ya bazen de Karadeniz’e sürü halinde göç eder. Çok iştahlı bir balık türü olan ve kendinden küçük balıklarla ayrıca kabuklularla da beslenebilen lüfer balığı etli ve kalın dudaklara sahip bir balıktır.

Lüfer balığının alt çenesi üst çenesinden uzundur. Çok güçlü ve keskin dişleri olur. Lüferin büyüğü olan bir kofananın ağzından oltayı çıkarmaya çalıştığınızda dikkat etmezseniz, parmağınızın nasıl koptuğunu anlayamazsınız. Karnı beyaz renkte olan lüfer balığının sırtı ise mavi veya yeşil renkte olur.

Lüferin Özellikleri Nelerdir?

Lüferin Özellikleri Nelerdir?

Uzunluğu 110 santime ve ağırlığı 12 kiloya kadar ulaşabilen lüfer balığı büyüdükçe ismi de değişir. Büyüme oranlarına göre farklı isimler alan lüfer balığı çok güçlü bir B12 vitamini kaynağıdır. Izgara ve fırında pişime metodu için ideal bir tür olan lüferin ayrıca birçok yemeği yapılabilir. Bu yüzden lüfer sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

Boğazla ve İstanbul ile özdeşleşen lüfer balığı için boğazın efendisi, denizin incisi şeklinde isimler takılmıştır. Göçmen bir balık olan lüfer, Dünyanın tüm ılıman ve sıcak denizlerinde bulunur. Özellikle Büyük Okyanus (Pasifik) un doğu kıyıları, Atlas Okyanusu (Atlantik) nun batısında Arjantin’den Kanada kıyılarına kadar, Afrika ve Avrupa kıyılarında, Akdeniz havzasında (Akdeniz, Adriyatik, Ege, Marmara ve Karadeniz) yayılım gösterir.

Lüfer genellikle körfezlerde ve kıyıya yakın sulardaki kumlu dipli alanlarda bulunur. 60 metre derinliğe kadar bulunabilen göçmen bir balıktır. Sıcaklık ve rüzgâr gibi hava ve su şartları ile atmosfer basıncına göre dip ile yüzey arasında yer değiştirir. Suların soğumasıyla daha sıcak bölgelere göç eder.

Lüfer balığının Vücudu torpil şeklinde olmayıp yanlardan hafif basıktır. Pulları ufaktır, balık irileştikçe vücuduna daha fazla işler. Başında pul yoktur fakat solungaç kapakları pulludur. Başı ve gözleri iridir, gözlerinin önünde iki küçük burun deliği bulunur.

Çenesi kuvvetli, çenelerindeki tek sıra dişler çok keskindir. Bu nedenle oltadaki yemi ısırıp koparırken bile sadece bir tıkırtı hissedilir; oltadan çıkartırken elinizi ağzına sokarsanız veya dikkatsiz davranırsanız ciddi şekilde ısırıp yaralayabilir. Lüferin damağında da dişler bulunur.

Lüfer balığı, sürüler halinde gezerek avlanan bir balıktır. Temiz ve bol oksijen içeren sularda yaşarlar. Lüferin yaşaması için gereken deniz suyu sıcaklığı 12 derece ve 26 derece arasındadır. Genel olarak otuz metreyi geçmeyen derinliklerde yüzerler. Ancak en çok bulundukları derinlik yirmi metre civarıdır. Kırk metreden daha derin bölgelerde nadir olarak bulunurlar.

Lüfer ayrıca köpek balığı, yunus balığı ve ton balığı gibi büyük balıklar için de tercih edilen bir avdır. Lüfer, yumurtlama döneminde bir kaç defa yumurtlayabilir ve toplamda iki milyona yakın yumurta bırakabilir.

Lüfer Balığının Türleri Nelerdir?

Ülkemiz dışındaki bölgelerde lüfer balığı bluefish diyerek adlandırılmış olsa da, ülkemizde lüfer balığı iriliklerine göre tasnif edilerek, isimlendirilmiştir. Lüferin 28 santimden daha küçüklerinin avlanılması ülkemizde yasaklanmıştır. Çünkü henüz küçükken avlanmaları nedeniyle bu balıkların büyümelerine fırsat verilmemekte, bu yüzden en iri hallerinin nesli tükenmektedir.

Lüfer balığının en iri hali olan kofana ve sırtıkara türü neredeyse ülkemizde hiç yakalanmayacak kadar azdır. Aşırı ve dengesiz avlanmanın önüne geçildiğinde denizlerimizde kofana ve sırtıkara türlerinin de oluşabileceği inancını kaybetmeden, şimdide lüfer balığının türlerini sırasıyla yazalım:

  • Defne Yaprağı (0 – 10 santim)
  • Çinekop (15 – 18 santim)
  • Sarıkanat (18 – 25 santim)
  • Lüfer (28 – 35 santim)
  • Kofana (35 – 50 santim)
  • Sırtıkara (50 santim ve üzeri)
Lüfer Balığı Özellikleri ve Lüfer Çeşitleri

Lüfer Balığının Faydaları Nelerdir?

Et verimi en yüksek balıkların başında gelen lüfer balığıdır. İçeriğindeki protein, iyot, fosfor, kalsiyum ve flor gibi kıymetli mineraller bakımından oldukça zengin olduğundan özellikle tüketilmesi gereken balıklar arasında yerini almaktadır.

B1, B2 ve D vitaminleri bakımından zengin olan lüfer balığı bebeklerin beyin ve göz gelişimi için de önemli bir besin kaynağıdır. Anne karnındaki bebeklerin gelişimine olan katkıları bilinmektedir. Lüfer balığı içeriğinde sadece protein ve mineraller bulundurmaz.

İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen vitaminler açısından da çok zengin bir balık türüdür. Yorgunluk ve halsizliğe iyi geldiği bilinen lüfer balığı zengin bir omega yağı deposudur. İçeriğindeki kıymetli besinler ve vitaminlerin yanı sıra protein, potasyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin olan lüfer balığı yüksek kalori içerir. Aşağıda maddeler halinde lüfer balığının faydalarını yazalım:

  • Kanda zararlı hücrelerin birikmesini önler.
  • Vücuttaki oksijen oranını artırır.
  • Metabolizmayı düzenler.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kilo vermeye yardımcı olur.
  • Uzun süreli tok tutar.
  • Diş ve kemiklere fayda sağlar.
  • Magnezyum barındırır.
  • Hızlı doku iyileştirir
  • Şeker hastalığına iyi gelir.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Zengin B12 vitamini kaynağıdır.
  • Yaraları iyileştirir.
  • Kan akışını normalleştirir.
  • Göze faydalıdır.
  • Kalbin ritmini dengeler.
  • Panik atak hastalarına iyi gelir.
  • Yorgunluğu giderir.
  • Kalp ve damar sağlığına faydalıdır.
  • Konsantre gücünü artırır.
  • Potasyum ve antioksidan içerir.
  • Serbest radikalleri egale eder.
  • Hücrelerin mutasyona uğramasını önler.
  • Kanserli hastalıkların yaşanmamasını sağlar.

150 gram pişmiş lüfer balığı 239 kalori içermektedir. 239 kalorinin yüzde 68’i protein, yüzde 32’si yağ içeriklidir. Protein oranının yağ oranından yüksek olması diyet listelerinin aranılan bir yiyeceği olma özelliğini beraberinde getirmektedir. Çok kaliteli ve en besleyici bir ana yemek olmanın yanı sıra diyet listelerinin ara yemekleri arasındaki yerini de almaktadır.

Lüfer Balığı Nasıl Yakalanır?

Elbette boğazda oltayla da bir lüfer yakalayabilirsiniz. Nitekim Lüfer balıklarının Marmara Denizi’ne doğru göç esnasında voli ağları, gırgır, dip ağları ve muhtelif oltalar ile avcılığının yoğun olarak yapılmasına karşın, Karadeniz’e doğru göç esnasında olta ile avcılığının verimli olmaz ve daha çok dalyan, gırgır ve voli ağları ile avlanır.

Lüfer balıkları özellikle kış dönemini geçirmek üzere Karadeniz’den Marmara ve Ege’ye doğru göçtükleri dönemde, İstanbul Boğazı ve civarlarında yemli olarak çeşitli zokalar ile donatılmış olta takımları, uzun olta, mavruka, mantarlı olta vb. yanında seğirtme, yünlü, yüksük, kaşık gibi yemsiz takımlarla avlanır.

Ayrıca diğer denizlerde de dip uzatma, alamana, gırgır, yeldirme takımları ile avlanmaktadır. Yazı geçirmek ve beslenmek amacı ile kuzeye Karadeniz’e doğru göç yaptığı devrede ise sahillerde kurulu dalyanlar ile avlanır.

Lüfer Balığının Zararları Nelerdir?

Balıkların incisi olarak bilinen lüfer oldukça faydalı birçok konuda sağlığa katkısı tartışılmaz bir balık türüdür. Lüfer balığı tüketmenin faydaları saymakla bitmez. Özellikle mevsiminde tüketilen lüfer balığının çok daha faydalı olduğu bilinmektedir.

Göz sağlığı üzerindeki faydalarından zihin sağlığı üzerindeki faydaları ne kadar birçok alanda faydalı olan lüfer balığı bütün yiyecekler gibi fazla tüketildiği zaman zarar verebilmektedir. Bütün faydalarına rağmen fazla tüketildiğinde vücut alerjik reaksiyon gösterebilir. Ciltte döküntü ve kızarıklığa sebep olabilir.

Yiyeceklerin en masum olarak bilineni dahi fazla tüketildiğinde zarar verebilecek nitelikte olabilmektedir. Bu nedenle her şey gibi lüfer balığının da kararında tüketilmesi mantıklı olacaktır. Ayrıca her balıkta olduğu gibi lüfer balığının taze olmasına ve bu balığı taze tüketmeye azami ölçüde dikkat etmelisiniz.

Lüfer Balığı Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Lüfer Balığı Özellikleri ve Lüfer Çeşitleri adlı konumuza son verirken, lüfer balığı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu