GenelYaşam

Zenginliğin ve Şatafatın Sembolü Dubai

Zenginlik, debdebe, gösteriş, lüks ve şatafatın her türlüsünün bulunduğu, otelleriyle ünlü bir şehir olan Dubai

Zenginliğin ve Şatafatın Sembolü Dubai; tatil dediğinizde, zenginlik, şatafat, gösteriş dediğinizde aklınıza ilk gelecek yerlerden biridir Dubai. Her ne kadar İslam emirliği olarak bilinse de dev turistik otelleri, renkli gece hayatı, kim kime, dum duma eğlence mekânları ile İslam’la alakası olmayan, eğlencenin dibine vurduğu bir ülkedir Birleşik Arap Emirlikleri…

Dubai; Birleşik Arap Emirlikleri içinde bulunan yedi emirlikten sadece biridir. Tabi ki bu kadar meşhuriyetin ve göz kamaştıran zenginliğin ardında petrol yatmaktadır. Ülkede petrol bulunduktan sonra, zenginlik bugünkü noktaya ulaştı. Adeta Arapların en şımarık devletlerinden biri haline gelen Birleşik Arap Emirliklerinin şimdilerde en gelir kaynaklarından biride turizmdir. Bu hususta devasa yatırımlar ve dünyanın en büyük otelleri, en büyük sahilleri yapılmaktadır.

Dubai Nasıl Kuruldu?

Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği’nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir. Dubai, 1900’lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı.

1930’larda Dünya Genel Ekonomik Krizinin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969’da Dubai’de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968’de bölgeden çekileceğini açıkladı.

İngiltere’nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971’de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri’ni kurdular.

 1972’nin başlarında Resü’l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri’nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai’nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti hâline geldi.

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi’den sonra ikinci en geniş yüz ölçümüne (4.114 km²) sahip emirliğidir. Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir.

Zenginliğin ve Şatafatın Sembolü Dubai

Dubai, Emirliklerin kuzey kıyısında, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropolitan alanını oluşturmaktadırlar. Dubai’den ilk bahis 1095 ve bölgedeki ilk kaydedilen yerleşim 1799 tarihlidir.

Dubai Şeyhliği 1833’te, şimdiki Suudi Arabistan’da bulunan, o günlerde İkinci Suudi Devletinde yaşamakta olan Şeyh Maktum bin Butti El-Maktum’un Beni Yas kabilesinden 800 kişi ile birlikte bugünkü Dubai Koyu’nun (Dubai Creek) bulunduğu yere yerleşmeleri ile Beni Yas’ın Ebu Falasa boyu tarafından kuruldu.

1892’de İngiltere’yle bir himaye anlaşması imzalamalarıyla bölge kontrolleri altında kaldı[4] ve 1971’de bağımsızlıklarını almalarından sonra yeni doğan Birleşik Arap Emirlikleri’ne katıldı. Stratejik coğrafi alanının, kenti önemli bir ticaret merkezi yapmasından önce 20. yüzyılın başlarında Dubai önemli bir bölgesel limana sahipti.

Bugün, Dubai Orta Doğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir. Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisidir.

Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.

YouTube video

Dubai Nasıl Bir Şehir?

Birleşik Arap Emirlikleri ismini daha çok iki şehriyle duyurmuştur bunlardan biri başkenti abu dabi diğeri ise Dubai’dir. Özellikle turistlerin akın ettiği Dubai bu yüzden son zamanlarda adını dünyaca daha çok duyurmayı başarmıştır.

Dubai, çölde bir vaha misali gökdelenleri, görkemli binaları, lüks ve konforu ile Arap Yarımadası’nda kurulmuş bir emirliktir. Birleşik Arap Emirliklerine bağlı 7 emirlikten biri olan Dubai aynı zamanda gelişimi, zenginliğiyle en tanınmış olanıdır. 1900’lü yılların başında küçük bir balıkçı kasabası olan Dubai bugün dünyanın en büyük şirketlerinin ofislerinin bulunduğu, büyük gökdelenlerin ve dünyanın en lüks otellerinin yer aldığı bir şehre dönüşmüştür.

Bu kadar ihtişam olunca lüksten, pahalı markalardan alışveriş yapmak isteyenlerin ve özellikle de kışın denize girmek isteyenlerin tercih ettiği bir yer haline gelmiştir. Dubai, yabancılara yönelik uyguladığı rahat kararlar sayesinde de yabancı şirketlerin yönetim ofislerini taşıdığı önemli merkezlerden de biri olmuştur.

2 milyon nüfuslu Dubai’de yerli halk nüfusun az bir kısmını oluşturur. Onlar genelde çalışmaz, yasa gereği Dubai’de açılan şirketler üzerinde hak sahibi olurlar ve durumu olmayanlar Dubai prensliği tarafından kendilerine verilen villalarda yaşarlar.

YouTube video

Dubaide İklim Nasıldır?

Dubai Arap yarımadasında yer aldığı için yaz kış sıcaktır. Ancak yaz ayları gündüzleri 40 dereceyi aşan sıcaklıklar vardır ve hava çok nemlidir. Tipik bir çöl iklimine sahip Dubai’de alışveriş merkezleri, mağazalar genelde geceleri hizmet verir öğle saatleri tatil yapılır. Yılın neredeyse tamamında güneş görülür. Yağışlar genelde kış aylarında az miktarda düşer.

Kışın ise 25 derece ortalama sıcaklıklar görülür. Çöl iklimi görüldüğünden gece gündüz sıcaklığının çok farklı olduğunu vurgulayalım. Malumunuz çöl ikliminin en büyük özelliği, geceleri soğuk gündüzleri ise çok sıcak olmasıdır.

Kışın Ocak- Şubat aylarında bile denize rahatlıkla girebilirsiniz. Nisan ayından itibaren sıcaklıklar 30 dereceyi geçer. Yazın 45 dereceleri bulan sıcaklıklar olur. Sonbahar ortalaması ise 35 derecedir. Kışın da 25-30 derece arası sıcaklık görülür.

Dubaide Yaşam Pahalımı?

Açıkçası Dubai pahalı bir ülke dersek haksızlık etmiş oluruz. Çünkü özellikle elektronik eşya burayla kıyaslanamayacak kadar ucuz mesela. Fakat her ülkeyi kendi şartlarına göre değerlendirmek gerek. Eğer orada yaşayan biri aldığı minumum ücretle rahat bir şekilde faturalarını ödeyebiliyor ve rahat bir şekilde geçinebiliyorsa, o şehir veya o ülke yaşanılası güzel bir ülkedir.

Dubai Caddelerinde Yaşam

YouTube video

Zenginliğin ve Şatafatın Sembolü Dubai adlı konumuza son verirken dubai ile ilgili başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu