Bitkiler

İncirin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiçeğini kendi içine açan ve tüm meyvelerden farklı meyve veren incir hakkında önemli ve faydalı bilgiler

İncirin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İncirin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Kuranda üzerine yemin edilen incir, tarz olarak da yeryüzünde meyve ağaçlarının içinde çiçek açmadan yemiş veren tek meyve ağacıdır. Yine kuran-ı kerimde zeytinin ve incirin beraber anılması çok dikkat çekicidir. Çünkü Zeytin ağaçlarına dadanan zeytin sineklerini bir paratoner gibi üzerine çeken tek ağaç vardır. O da incir ağacıdır.

Zeytin sinekleri incir ağaçlarına hücum ederek incir balını yer ve zehirlenerek ölür. Bu yüzden her dört ya da beş zeytin ağacının yanına eskilerde hep incir ağacı dikilirdi. Böylece zeytinler korunmuş olurdu. Mübadele yıllarında ege kıyılarında yaşayan Yunanlılarda zeytin bahçelerine her dört zeytin ağacına karşılık bir incir ağacı dikmiştir.

Bir incir ağacı ortalama olarak kırk veya elli yıl yaşar. Bu ömrün uzaması veya kısalması, ağacın bakımına ve coğrafi durumuna bağlıdır. İncir ılıman iklim bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Kış mevsiminde ılık, yaz mevsiminde ise kuru ve sıcak yerleri severler. Her türlü toprakta yetişebilirler. Ortalama 15 ile 20 derecedeki sıcaklıklarda çok rahat yetişmektedirler.

Bir de Anadolu’da “Ocağıma incir ağacı diktin” şeklinde söylenen bir deyiş vardır ki, onunda sebebi içir ağacının evlerin yakınına dikilmemesidir. Çünkü incir ağacı kökleriyle suyu takip eden bir ağaçdır. İncir ağacının kökleri yer altında metrelerce ilerleyebilir. Eve yakın dikilen incir ağacı suyu ve nemi takip etmesi nedeniyle büyüyüp geliştikçe uzanan kökleri evin altında kanalizasyon ve su gider borularını patlatarak eve zarar verir.

İncir Nedir?

İncir, dut familyasındaki küçük ağaç türleri olan Ficus caricanın yenilebilir meyvesidir. İncir, Akdeniz ve batı Asya’ya kadar bu coğrafyanın yerli ağacı olup eski zamanlardan beri yetiştirilir. Şimdi hem meyvesi hem de kendi süs bitkisi olarak dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Meyvesi gözyaşı şeklinde bir tür çoklu meyvedir. Olgunlaştıkça mor rengini alan, yeşil kabuğu ve çok sayıda gevrek tohum içeren kahverengi, tatlı ve yumuşak kırmızımsı eti vardır. Yeşil kısımların sütsü özü insan derisi için tahriş edici bir maddedir.

İncirler taze olarak yenebilir veya kurutulabilir veya reçel, rulo, bisküvi ve diğer tatlı türlerinde işlenebilir. Olgunlaşmış meyve taşınmadığı ve iyi muhafaza edilemediği için ticari üretimin çoğu kurutulmuş ve işlenmiş formlardadır.

İncirin dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılır, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmaz. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazladır, erkek ağaçların ise ufak ve az meyvesi bulunmakla meyvesi dişilerininki gibi yenilebilir lezzette de değildir ancak tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına sadece bir tane erkek ağaç dikilir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya “Kaprifikasyon” denir.

İncir Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

İncir ağacı en iyi fidan yöntemi veya çelik aşılama yöntemi ile yetiştirilir. Fidan kullanarak yetiştirmek çok kolaydır. Gübre ile karıştırılmış olan toprağa sağlam olan fidanlar yerleştirilir ve can suyu verilir. Güneş alan bir yerde olması önemlidir ve 3 veya 4 günde bir defa sulanması yeterlidir. Bu noktada önemli olan fidanların derin kazılmış olan toprağa dikilmesidir.

Çelik aşı yöntemi ile kesilen dal su içerisinde kesilen bölgeden köklenene kadar bekletilir. Köklenmeye başlayan incir dalı gübre ile karıştırılan toprağa ekilir. Can suyu verildikten sonra düzenli olarak 3 ila 4 günde bir sulanır. Güneş alan bir yerde bulunması önemlidir. Derin kazılmış olan toprağa dikmek önemlidir.

Özellikle incir ağaçları mart ve nisan ayları içerisinde olgunlaştıkları için bu dönemde daha fazla su verilmelidir. İnciri fidan şeklinde dikmek için en uygun zaman Mayıs ve Ekim aylarıdır. İncir belirli zamanlarda ilaçlanmalıdır ki ağaca zarar verebilecek olan zararlılardan korunabilmesi gerekir.

İncir ağacı büyüdükçe budama işlemi zamanında ve düzenli olarak yapılmalıdır. Yaz aylarında kuraklık görülürse düzenli olarak sulanarak toprağı nemlendirilmelidir. Akşamları incir ağacının altında oturulmaz. Yılanlar incir ağacının delikli ve eğri yapısı sebebiyle incir ağacını çok severler. Bu yüzden mümkün mertebe akşamları incir ağacı çevresinde oturulmaz.

İncirin Özellikleri Nelerdir?

Kemik hastalıklarında, gelişim bozukluklarında önerilmektedir. Çekirdeklerinin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması daha faydalıdır. İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir. Süt içemeyen kişilerin incir yemeleri öğütlenir. Aynı zamanda incir, bilinen tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahiptir.

Meyveler arasında kalsiyum içeriği açısından portakaldan sonra ikinci sırada gelmektedir. Taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir.

İki adet taze incir kalsiyum içeriği açısından bir bardak süte eşdeğerdir. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile menopoz sonraki kadınlar için son derece önemli bir meyvedir. Aynı zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel bir alternatiftir.

İncir, yüksek oranda posa içeren bir meyvedir. Hem çözünebilen hem de çözünemeyen posayı bir arada bulundurur. Yüksek lif oranı sayesinde kabızlığı önler. Bu nedenle zayıflama diyetlerinin de vazgeçilmez unsurlarından biridir. İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır.

Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksit maddelerin atılmasını sağlar. Özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir. Bunun için iki-üç kuru incir doğranır. Üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dakika demlendirilip bir şurup hazırlanır. Bu şuruptan günde 2-3 bardak içilir. Sindirimi kolaylaştıran incirin, bedeni bakterilere karşı koruyan etkileri de vardır.

Şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler. Kuru incir kuru üzümle karıştırılıp yenirse mide ülserine iyi gelir. Özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle hamileler ve küçük çocuklarda ortayı çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklar ile kansızlığa iyi gelmektedir.

Demir yetersizliği olanların da inciri günlük beslenmelerine ilave etmeleri gerekir. Yüksek oradan demir içeriğinin yanı sıra C vitamini de içeriyor olması, incirdeki demirin emilimini olumlu yönde etkilemektedir. Böylece yüksek emilim oranına sahip bir demir kaynağı olmaktadır.

Vücudu şişmanlatır, aynı zamanda hastalıklardaki kilo kayıplarının, iyileşme dönemlerinde telafi edilmesine destek olabilir. Bronşit, öksürük ve göğüs ağrılarına faydalıdır. Taze incir, sütle birlikte pişirilerek yenilince nezleyi ve boğaz ağrılarını giderir. Balgam söktürücü olarak, bir miktar meyan kökü ve incir kaynatılarak sabah, öğle, akşam bir çay bardağı içilir. Göğüs hastalıklarında pastırma çemeni ile pişirip yenilirse iyi gelir.

İyi bir sinir yatıştırıcısıdır. Vücuda rahatlık verir. Basur, çıban ve siğillere karşı etkilidir. Bol miktarda yenir afrodizyak etkilidir. Kuru incirin yenilmesiyle insan bedenin hücreleri yenilenir. İçerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir.

Diğer meyveler gibi karbonhidrat ve şeker oranı da yüksektir. Bu nedenle şeker hastalarının tüketimlerinde dikkatli olmaları gerekmektedir. Yüksek oranda pektin enzimi içermesi nedeniyle incir, kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.

Kuru incirin içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri vücutta üretilemezler ve gıdalarla alınmaları gereklidir. Kolesterolü düşürücü olarak da önem taşıdığı anlaşılmıştır. İçeriğindeki Fitosterol ise, hayvansal gıdalardaki kalp ve damar sağlığı açısından tehlikeli olan kolesterolün yolunu tıkayarak kana karışmadan vücuttan atılmasını sağlar.

Kuru incirin içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri özellikle kalp, beyin ve sinir sisteminin sağlıklı şekilde işlev görmesi açısından vazgeçilmez öneme sahiptirler 40 gün anasona batırılarak sabahları aç karnına fıstıkla da yenilirse dimağı da zindeleştirir.

İncir aynı zamanda yüksek oranda antioksidan içeren bir meyvedir. Yüksek oranda karoten, lutein ve tannen içermektedir. Bu sayede yaşlanmanın vücuttaki etkilerini geciktirmeye yardımcı olur, antioksidan bakımından zengin fenol bileşimine diğer meyvelere göre çok daha fazla sahip olduğu belirtilmiştir.

İncir potasyum açısından zengin bir meyvedir. Bu özelliğinden ötürü de tansiyonu düzenlemede oldukça faydalıdır. Başka bir deyişle hipertansiyonu kontrol eden bir meyve olduğu da söylenebilir. İncir herhangi bir meyve ya da sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahiptir.

İncirin Faydaları Nelerdir?

İncir tarihte hasat edilen ve yetiştirilen ilk meyve olarak bilinir. İncir kalıntıları M.Ö. 5000 yılına dayanan Neolitik kazılarda keşfedilmiştir. İlk olarak Hindistan’da ve ülkemizde yetiştirilen incir 1500’lü yıllarda Çin’e ve Amerika’ya ulaşmıştır. Kaliforniya’daki dünyaca ünlü incir bahçeleri 19. yüzyılın sonlarında İspanyol misyonerler tarafından yapılmıştır.

Asurlular tarafından tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. İncir çoğunlukla sindirime iyi gelmesiyle bilinir. Oysa incir birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelmektedir. Aşağıda incirin faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Şeker Hastaları İçin Yardımcıdır
  • Kolon Kanserini Önler
  • Kolesterol Düşürücüdür
  • Kabızlığı Geçirir
  • Kalbinizi Güçlendirir
  • Anemiyi Tedavi Eder
  • Meme Kanserinden Korur
  • Cinsel Sağlığı Arttırır
  • Damar tıkanıklıklarını giderir.
  • Karaciğeri kuvvetlendirir.
  • Dalak şişkinliğine iyi gelir.
  • Kemik sağlığına fayda sağlar
  • İncir kalsiyum deposudur
  • Hücre Koruyucudur
  • Yüksek Tansiyonu Azaltır
  • Astımı Tedavi Edicidir
  • Nefes darlığına iyi gelir.
  • Uykusuzluğa Yardımcıdır
  • Kırışıklıkları Önler
  • Cildi Yumuşatır ve esnetir
  • Çıbanları ve Siğilleri Tedavi Eder

Kolon kanserinin en büyük sebeplerinden birisi kötü beslenme ve kötü bağırsak sağlığıdır. Bağırsaklarınız içerisinde bulunan yararlı bakterileri düzenli olarak beslemeli, onların yaşayabileceği bir ortam sağlamalısınız. Kötü beslenme sonucu bakteriler yaşayabilecek bir ortam bulamayıp ölür ve onların yerini kötü bakteriler alır.

Bunun sonucu olarak hücrelerinizde zarar görür, kansere yol açmış olursunuz. Düzenli olarak incir tüketimi kolon kanseri riskini düşürür. İncirdeki lif, bağırsak sisteminin çalışmasını sağlayarak atıkların rahatça uzaklaşmasını sağlar. İncirde bulunan sayısız tohum, atıkların toplanıp atılmasını sağlayan mukusun oluşmasına da yardımcı olur.

İncirin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İncir Hakkında Sık Sorulan Sorular

Aydın ilimizin bir simgesi olan İncir, Doğu Akdeniz ve Güney Batı Asya’da yetiştiriciliği yapılan kuru ve yaş olarak tüketilebilen bir meyvedir. Halk yarasında yemiş olarak tarif edilen incir, başta kansızlık olmak üzere birçok organ üzerinde önemli yararlar sağlamaktadır. Aşağıda incir hakkında sık sorulan soruları sizin için derledik

İncir Kabızlığa İyi Gelir mi?

İncir, kabızlık, tuvalete çıkamama gibi sindirim problemlerini hafifletir. Hatta incir tükettikten sonra üzerine su içtiğinizde ishal problemi yaşamışsınızdır. Genel sindirim sağlığını iyileştirir. 2-3 kuru inciri suyun içerisinde bir gece bekletin ve ertesi sabah suyun içerisinden aldığınız incirlerin üzerine 1 tatlı kaşığı bal dökün ve yiyin. Kabızlık, şişkinlik gibi sindirim sorunlarınıza elveda diyebileceksiniz. İçeriğindeki lif yüksek miktardadır ve sindirim için mükemmeldir.

Lifler bağırsaklarınızın içerisinde bir süpürge görevi görür ve bütün sindirimi kolaylaştırır, tuvalete çıkmanızı arttırır. İncir tüketmek bağırsak hareketlerinizi arttırır. Dışkının hacmini arttırır ve bağırsaklardan yumuşak geçiş sağlar. İçindeki lifin bir diğer avantajı sizi tok hissettirir ve aşırı yememenize engel olur.

İncir Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Kahvaltıda incir yaprağı çayı içmek Tip 1 diyabet hastalarında insülin ihtiyacını azaltabilir. Düzenli tüketildiğinde vücutta trigliserit seviyelerini kademeli olarak düşürebilir. Bu da obezite ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Araştırmalar incirin yapraklarının ve bu yapraklardan çıkan sütün kolon kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve karaciğer kanseri hücrelerine karşı antitümör aktivite sergilediğini göstermektedir. Yine yapraktan elde edilen süt, egzama, sedef hastalığı ve vitiligo gibi cilt sorunlarının ve siğillerin tedavisinde kullanılabilir.

İncirin Sperme Faydası Var mı?

Zeytinyağlı kuru incir kürü denen karışımı hazırlamak için, bir kavanoza zeytinyağı doldurun. Kuru incirleri dört eşit parçaya bölerek zeytinyağının içine atın. 21 gün zeytinyağının içinde beklettiğiniz kuru incirleri her sabah aç karnına ikişer adet olmak üzere bir ay boyunca yemeye devam edin.

Bu kür cinsel sağlığı güçlendiriyor: Erkeklerde cinsel gücü ve sperm kalitesini artırmaya yardımcı oluyor. Eşinin hamile kalmasını isteyen erkeklere kuru incir ve zeytinyağı kürü öneriliyor. Hamile kalmayı kolaylaştırıyor. Kadınlarda doğurganlığı artıran kuru incir zeytinyağı kürü sayesinde, kadınların sağlığı güçleniyor.

Boğaz enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olan kür, öksürük kesilmesine fayda sağlıyor, rahatlatıyor. Kuru incir, içeriği mineral ve vitaminlerle kalp sağlığını koruyor ve güçlendiriyor. B2 vitaminleri içeren kuru incir, zeytinyağı formülü hafızayı ve sinir sistemini güçlendiriyor.

Kalsiyum ve fosfor içeren kuru incir, zeytinyağı kürü kemik ve diş sağlığını kuvvetlendiriyor. Özellikle menopoz döneminde kemik erimesine karşı koruyor. Tatlı ihtiyacını doğal yoldan karşılayan, metabolizma hızını yükselten kuru incir, zayıflamaya da yardımcı oluyor.

İncir Kolesterolü Düşürür mü?

Bilimsel olarak kolesterolü düşürebilen madde besinlerde bulunan pektindir. İncir İçerisinde pektin bulundurur. Pektin, kolesterol düzeylerini düşürmesiyle bilinen çözünür bir liftir. Yani vücut içerisinde sindirilebilir. İncirdeki lif, sindirim sisteminizdeki kolesterolü temizler ve onu yok etmek için bağırsaklara taşır. İncir ayrıca serotonin üretmekten sorumlu olan B6 vitamini içerir.

Bu serotonin mutluluk hormonu olarak bilinir. Sadece çikolatayla mutluluk hormonu salgılandığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İncirde içerisindeki B6 vitamini sayesinde mutluluk hormonu olan serotonini arttırır. Serotonin artışı ile kolesterolün ne ilgisi var? Derseniz eğer, Ruh halinizin ve serotoninin artışı vücutta kolesterolün düşmesini sağlar.

İncir Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

İncir pekmezi hem son derece lezzetli hem de taze ve kuru incirin faydalarını içinde barındıran bir süper gıda örneğidir. Şiddetli kabızlığın tedavisine yardımcı olabilir. Soğuk algınlığı semptomlarını ve boğaz ağrısını hafifletebilir. Düzenli tüketildiğinde kanserli hücrelerin gelişimini azaltabilir.

Kandaki oksijen seviyesini yükselterek yorgunluk hissini hafifletmeye yardımcı olabilir. Yüksek tansiyonu düşürebilir. Kan şekeri seviyesini düzenleyebilir. Kalsiyum açısından zengin olan pekmez, kemikleri güçlendirerek, büyümeyi teşvik eder ve bozulmayı önleyebilir.

İncir Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

İncir yaprağı çayını taze ya da kuru yapraklarla yapabilirsiniz. Taze yapraklarla şöyle yapılır. İki veya üç incir yaprağını ve yarım litre suyu bir tencereye koyun. İki dakika kadar kaynatın. Ardından on dakika demlenmesini bekleyin. Yaprakları süzüp tüketebilirsiniz.

Kuruttuğunuz incir yapraklarıyla ile de şöyle demleyebilirsiniz. Bir tencereye bir bardak su ve elinizle ufaladığınız incirin kuru yapraklarından bir tatlı kaşığı kadar koyun. İki dakika kadar kaynatıp demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra dilerseniz bal ya da limon ekleyerek lezzet katabilirsiniz.

İncir yaprağı çayı anti-diyabetik özelliktedir, düzenli tüketildiğinde tip1 diyabet hastalarında insülin ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca vücutta, obezite ve kalp hastalığı riskini arttıran trigliserit seviyelerini düşürebilir. Bronşit tedavisinde kullanılabilir. Kansere karşı koruyucu özelliği olduğu düşünülmektedir.

Taze İncir mi Kuru İncir mi?

Kuru incirin içerdiği su oranı düşüktür, bu nedenle besinler içinde konsantre halde bulunur. İçerdiği kalori, şeker, karbonhidrat, lif, protein aynı miktardaki taze incirin yaklaşık üç katıdır. Ayrıca taze incire göre vitamin ve mineral bakımından daha zengindir. Ancak yüksek şeker ve kalori oranı nedeniyle dikkatli tüketilmelidir.

Günde en fazla dört adet orta boy taze incir tüketin. Kuru incirin ise kalorisi tazesine göre çok daha yüksektir. Bu nedenle günde iki taneden fazla kuru incir tüketmeyin. Fazla tüketim ishale neden olabilir.

İncir Meme Kanserini Önler mi?

İncirler, en fazla miktarda lif içeren meyveler arasındadır. Ergenlik ve erken erişkinlik döneminde daha fazla diyet lifi tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Yüksek lif alımı, menopoz başlamadan önce % 16 daha düşük genel meme kanseri riski ve % 24 daha düşük meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. İncir özlerinin ve kuru incirlerin, menopoz sonrası meme kanserini önlemede yardımcı olan elementler içerdiği bilinmektedir.

İncirin Kalbe Faydası Var mı?

Günümüzde en çok görülen hastalıkların ve ölüm sebeplerinin başında kalp rahatsızlıkları geliyor. Kötü beslenme sonucu oluşan damarlardaki yağlanma ve tıkanmalar kalp krizi, anevrizma, kronik kalp rahatsızlıklarına sebebiyet veriyor. Bunların önüne geçmek ve kalp sağlığınızı arttırmak için bir adım atmak istiyorsanız yediğiniz meyvelerin arasına taze veya kuru incir katabilirsiniz.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kandaki trigliserid yani yağların düzeyini düşürür ve kalp sağlığınızı iyileştirir, kalbinizi korur. Trigliserit Nedir? Trigliserit kalp hastalığının temel sebebidir. Kan damarlarının içerisinde kanda biriken yağ parçacıklarıdır.

İncirin içinde bulunan vitaminler antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücuttaki zararlı hücre oluşumlarına karşı savaşır ve onları bloke eder. Koroner arterlerde biriken bu zararlı oluşumlar kalp hastalıklarına neden olur. Düzenli tüketmeniz bunların oluşumunu engelleyebilir.

İncirin Zararları Nelerdir?

İncire karşı alerji ve negatif ilaç etkileşimi düşük oranlarda görülmektedir. Bu sebeple diyetinize ılımlı olarak endişelenmeden ekleyebilirsiniz. Fakat 2010 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre, kauçuk ya da huş polenine alerjisi olan bireylerde incire de alerjik reaksiyon verebileceği ön görülmüştür.

İncir dut familyasının bir ürünü olduğundan dut ailesi içerisinde bulunan dut, portakal, şekerli elma gibi meyvelere vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir. Kurutulmuş ve çiğ olan incir K vitamini bakımından zengin bir meyvedir. K vitamininin doğal bir kan kalınlaştırıcı etkisi bulunur. Vafarin (Coumadin) gibi kanı inceltici etkileri bulunan ilaçları kullanıyorsanız, K vitamini tüketiminizi günlük olarak takip etmeniz gerekir.

İncir doğal bir müshil etkisi bulundurur bu özelliği kabızlığın tedavisinde olumlu etki gösterirken, fazla incir tüketimi ise ishale neden olabilir. İnciri tükettikten sonra tuvalete çok sık gidiyorsanız tüketiminizi kesmeniz gerekir.

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

YouTube video

İncirin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, incirin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu