Bitkiler

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Vitamin bakımından zengin olan acur, bağışıklığı güçlendirir. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Küçüklüğümüzde çok sevdiğimiz salata niyetine yediğimiz bir sebze olan acur aslında kabakgillerden ve bir kavun ailesindendir. Ülkemizde en çok turşusu yapılarak tüketilir. Bunun yanında salatalarda da bol bol kullanılır. Genel olarak tüketilirken kabuğu soyulmaz, iyice yıkandıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilir. Fakat bazı yörelerimizde acur yemek olarak, özellikle dolması yapılarak tüketilebiliyor.

Acurun çiçekleri sarı renklidir. Meyvesinin kabuğu beyazımsı ve yeşil renkli ayrıca uzunlamasına çizgilere sahiptir. Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir.

Acurun kalorisi oldukça düşüktür. Kışın diyet uygulayanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Ağustos ayının sonunda hasadı yapılan acur, Eylül ve Ekim aylarına kadar tezgâhlarda bulunur. Sıcak aylarında rahatlıkla büyüyen bu besin bol sulama istemez.

Bu yüzden yetiştiriciliği kolaydır. Ayrıca sonbaharda tezgâhlarda yerini bulan acurla bol bol turşu yapılır. Yüksek potasyum içerdiğinde kandaki potasyum seviyesini düşürerek kan basıncını dengeler. Bu yüzden tam bir kalp dostu besindir. Ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür.

Acurun Faydaları Nelerdir?

C vitamini ve de A vitamini yönünden çok zengin olan acur düzenli tüketiminde yaşlanmayı hızlandırmakta olan serbest radikaller ile savaşma da etkin oldukları için acur yaşlanmayı geciktirmeyi destekler. Acur besin değeri bakımında çok önemli besinler arasında yer alırken ayrıca da sağlık açısından da çok faydalıdır. Aşağıda acurun faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

01 – Kalorisi düşük, lif bakımından zengin olan acur, diyet yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Turşusu probiyotik bakımından da zengin olduğundan uzmanlar diyet yapmak isteyenlere çiğ halinden ziyade turşusunun tüketilmesini önerir.

02 – Vitaminler bakımından zengin olan acur, bağışıklığın güçlenmesini sağlar. Vücudun hastalıklara karşı direncini artırır. Uzmanlar özellikle taze halde acurun yılda bir kaç ayda olsa vücudun alması gerektiğini vurguluyor.

03 – Acurun yaprağı köpek, böcek ve sivrisinek gibi hayvanların ısırığına iyi gelir. Anti bakteriyel özelliği sayesinde ısırığın neden olacağı enfeksiyonu önceden önler. Bazı alternatif tıp kitapların da ormanda çok vakit geçirmek zorunda kalan insanlar hep yanlarına bu yapraklardan alırlarmış.

04 – Sağlıksız beslenme ve bazı ilaçların aynı etkileri nedeniyle yaşanan idrar yapmada zorlanma gibi durumların yaşanmaması için acurun içerindeki çekirdek kısmı kaynatılıp süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde hem idrar söktürür hem de idrar yollarında biriken iltihabı vücuttan atar. Mesanede taş ve kum oluşumunun da önüne geçer.

05 – Mevsim geçişlerinde vücuttaki sıvı değişir. Bu değişim bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Uzmanlar bu yüzden hem sıvı tüketimini hem de sıvı bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneriyor. Karpuz ve salatalık gibi acurda bu bakımdan etkili bir besindir. İçeriğinde yüzde 80 oranda su bulunur. Bu da böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar.

06 – Taze ve olgunlaşmış acur yaz ve sonbahar aylarında düzenli tüketildiğinde içerdiği potasyum kanın temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra kan basıncını dengeler. Böylece inme, felç, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltır. Ayrıca potasyum kötü kolesterol oranını da düşürerek kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.

07 – Acur sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede beyne giden sinyaller güçlenir. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan unutkanlık gibi ciddi rahatsızlıkların önüne geçer.

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

08 – K vitamini çok nadir besinlerde bulunur. Acur K vitamini bakımından oldukça zengindir. K vitamini kemik ve kasların yapısını güçlendirir. Kanı ne çok pıhtılaştırır ne de seyreltir. Bu sayede ciddi hastalıkların yaşanmasını engeller.

09 – Acur çekirdekleri dövülüp sonra kaynatılır. Daha sonra da balla tatlandırılıp aç karnına 1 çay bardağı içilir ise idrar söktürmeye yardımcıdır. Ayrıca böbrek ağrılarını tedavi edici özelliği mevcuttur. Ayrıca böbrek taşlarını düşürmede etkilidir.

10 – Son senelerde yapılan çalışmalar; acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığına yardımcı olduğu görülmüştür. Öte yandan Acur; su ve mineral kaynağıdır. Bunun için de harareti giderici özelliği vardır.

11 – Acur; su ve mineral kaynağıdır. Bunun için de harareti giderici özelliği vardır. Acur düzenli olarak tüketildiğinde vakit kanı temizlemeyi sağlamaktadır. Yaprakları kullanılarak, köpek ısırıklarında ısırılan yaralı bölgeye sarılabilir.

Acur Kürü Nasıl Hazırlanır?

Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonların atılmasını sağlayan acur, güçlü bir idrar söktürücüdür. Taze olarak alınıp tüketilen acur, vücudun su ihtiyacını karşılayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bunun dışında bal ile hazırlana acur kürü, düzenli olarak tüketilmesi halinde idrar yollarını temizleyerek iltihapları kurutmaktadır.

Acur çekirdekleri ayıklanıp bir bardak suyun içinde kaynatılır. Ardından bir tatlı kaşığı balla karıştırıp tatlandırdıktan sonra aç sabah aç karnına içilir. Bu işlem idrar yolları enfeksiyon temizlenene kadar devam edilir.

Acur Turşusu Nasıl Yapılır?

Tam bir doğal antibiyotik olan acur turşusunun tarifini vermeden önce, aşağıdaki malzemeleri hazırlayalım ve turşumuzda mutlaka ama mutlaka kaya tuzu kullanalım. Çünkü gerçekten tuz kaya tuzudur. Kaya tuzu işlem görmemiş rafine edilmemiştir. Bu yüzden kullanılması önemlidir:

  • 2 kilogram taze acur
  • 1 avuç kadar sarımsak
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 avuç nohut
  • 1 adet taze limon
  • 1 çay bardağı kaya tuzu

Acurlar ilk olarak güzelce yıkanır ve baş kısımları kesilerek temizlenir. Temiz bir iğne alınır ve acurların çevresine birkaç adet delik açılır. Daha sonra ayrı bir kap içerisine bir çay bardağı kaya tuzu atılarak ılık su ile tamamen eriyinceye kadar karıştırılır. Bir avuç sarımsak alınır ve kabukları soyulur.

Daha sonra bir taze limon da ince ince dilimlenerek kenarda bekletilir. Bir iğne yardımı ile delinmiş olan acurlar, temiz bir cam kavanoz içerisine araları olabildiğince boşluksuz olacak şekilde yerleştirilir. Yerleştirilen acurların üzerine nohut, sarımsak ve bir su bardağı ölçüsünde sirke eklenir.

En üst kısma da dilimlenen limon parçaları yerleştirilir ve kavanoz daha önceden hazırlanmış olan kaya tuzlu su karışımı ile ağzına kadar doldurulur. Ağzı kapatılmadan önce tuzunun tadı kontrol edilir ve yeterli oranda tuzlu olduğu düşünülüyorsa kavanozun ağzı sıkıca kapatılır.

Hazırlanan acur turşusu, üç veya dört gün kadar oda sıcaklığında bekletilir ve sonrasında güneş görmeyen ve serin bir odada beklemeye alınır. Minimum yedi gün bekletildikten sonra kavanozun ağzı açılarak acur turşusunun tadına bakılır. Yeterli kıvama gelmemesi halinde bekleme süresi on güne çıkarılır ve sonrasında acur turşusu kullanıma hazır hale gelir.

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Acur Zayıflatır mı?

Acur düşük kalorili besinler grubunda yer alır. Büyük bir kısmı sudan oluşan bu harika meyve adet başına yalnızca 7 ila 10 kalori içerir. Düşük kalorisi ve su içeriği nedeniyle kilo aldırmadığı gibi zayıflamak isteyenlere yardımcı olabilir.

Acur diğer besinlere oranla sindirim sisteminin çalışmasında daha geniş etkiye sahiptir. Kabızlık sorunu çekenleri ve bundan dolayı kilo verme hızı yavaşlayan kişilerin sindiriminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bunula birlikte ödem atıcı etkisi olmasından dolayı, aşırı tuz tüketiminden kaynaklı vücutta meydana gelen ödemin atılmasını hızlandırmaktadır.

Aynı zamanda uzun süre tok tuttuğu için ara öğünlerde belli ölçüde tüketildiğinde açlık hissini alarak daha az yemek yemeyi sağlamaktadır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulunca ölçülü ve düzenli miktarda tüketilen acur kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Acurun Zararları Nelerdir?

Acurun faydalarını öğrenen pek çok kişi taze hali ile olduğu kadar turşu halinde de fazlasıyla sevilen bu sebzenin herhangi bir yan etkisinin olup olmadığını da merak etmektedir. Aynı anda yüksek miktarda tüketilmediği müddetçe acur zararlı mı diyenlere rahat bir şekilde yan etkisinin olmadığı söylenebilir.

Fakat bazıları için acur, mide öz suyuna yan etki yaratabilir. Bunu engellemek için çeşitli meyvelerle, hurma, bal ve zencefille tüketilebilir. Fakat birlikte tüketildiği bal, hurma gibi doğal şeker ihtiva eden yiyeceklerle fazla tüketildiğinde kilo aldırabilir.

Acur Tarladan Nasıl Toplanır?

YouTube video

Acur Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, acurun faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu