Bitkiler

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Prostat

Bal kabağının tohumundan yapılan kabak çekirdeğinin, prostat ve kansere inanılmaz faydaları bulunuyor

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Prostat

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Prostat; şimdi aşağıda kabak çekirdeğinin onlarca faydasından bahsedeceğiz. Fakat kabak çekirdeğinin prostata ve birkaç hastalığa önemli ölçüde faydası olduğundan kabak çekirdeğinin faydaları yanında prostat hastalığını zikretmeyi uygun bulduk.

Kuruyemişler gurubunda yer alan kabak çekirdeği lezzeti ve ağızda bıraktığı tadı nedeniyle keyifli tüketilen bir yemiştir. Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde bolca tüketilen kabak çekirdeğinin tıbbi olarak da kullanımı bulunmaktadır. Gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan kabak çekirdeği İçerdiği mineral, vitamin protein yağlar açısından zengin bir besin deposudur.

Kabak çekirdeği üretim hususunda da çiftçiye kolaylık sağlayan bir bitkidir. Çünkü bu bitkinin kurak ve sulak tarımının yapılabilmesi mümkündür. Tek seferde hasat edilebildiği gibi, ilaç ve gübre gibi masraflarının minumum seviyede olması, dahası işçilik giderlerinin de çok cüzi olması kabak çekirdeği bitkisinin cazibesini artıra gelen önemli özelikleridir.

Hasattan sonra çekirdeği meyvesinden ayrılabilen kabak çekirdekleri yaş olarak kavrularak tüketiciye sunulabildiği gibi, hasattan sonra nemli olmayan kuru bir depoda birkaç yıl bozulmadan muhafaza edilebilir. Bu da üreticinin elini güçlendiren ve rekabet ortamı sağlayan bir diğer özelliğidir.

Kabak Çekirdeği Nedir?

Kabak çekirdeği bal kabağının tohumudur. Bal kabağının tohumlarından kabak çekirdeği üretilir. İçleri açık yeşil renkte, ancak kabukları beyaz renklidir. Aztekler zamanından beri kabak çekirdeğinin kültürel mutfakların bir parçası olduğunu biliniyor.

Özellikle kış aylarında yetişen bal kabağının kesilip tohumlarının ayıklanması ve bu tohumların kurutulup kavrulması neticesinde kabak çekirdeği elde edilir. Besin değeri yüksek olan kabak çekirdeği, her mevsimde tüketilebilir. Önemli özelliklerinden birisi vücuttaki iltihabı kurutmasıdır.

Kabak çekirdeğini kavrulmuş bir şekilde tüketmek yerine, çiğ olarak tüketmek, içinde barındırdığı minerallerin daha yoğun olması sebebiyle, faydası da daha çoktur. Hatta uzmanlar kabak çekirdeğini özelikle kavurmadan, çiğ olarak tüketilmesinin çok daha faydalı olduğunu söylüyor.

Özellikle E vitamini açısından zengin olduğu bilinen kabak çekirdeği, magnezyum, potasyum ve çinko bakımından da güçlüdür. Kabak çekirdeği, beta-karotene benzer, antioksidan bileşik olan bir besindir. Bu nedenle göz sağlığına da katkı sunar.

Kabak çekirdeği bazı yerlerde afrodizyak olarak kullanılmıştır. Özellikle içerisinde bulunan çinko bu açıdan değerlidir. Kabak çekirdeği ayrıca bir magnezyum, çinko, bakır ve selenyum kaynağıdır. İçerisinde demir ve sodyum da mevcuttur. Magnezyum ruh halini ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olurken, manganez kollajen üretiminde rol oynar.

Kabak Çekirdeğinin Prostata Faydası Nedir?

Prostat, yalnızca erkeklerin sahip olduğu küçük bir salgı bezidir. Rektumun üst kısmında yer alıyor ve spermlerin içinde yüzdükleri sıvıyı salgılıyor. Vücudun birçok bölümünden farklı olarak, prostat bezi, erkek yaşlandıkça büyüyor. Buna iyi huylu prostat büyümesi adı veriliyor. Büyüme, 50 yaşında yüzde 50’ye yükseliyor ve her yıl artarak ilerliyor. Prostat bezi büyüdükçe idrar yoluna baskı yapmaya başlıyor. Bu da idrara çıkmayı zorlaştırıyor.

Kabak çekirdeğinin içerdiği yağ, güçlü bir diüretiktir; testosteronun dönüşmesini engelleyen ‘cucurbitacin’ adlı bir bileşik içerir. Yarım bardak kabak çekirdeğinde, 8 mg kadar çinko vardır. Ve çinkonun prostatı küçülttüğü ispatlanmıştır.

Prostat için en iyi kullanım alanı sağlayan ve prostatın büyümesini önleyen iltihapları kurutan muhteşem bitki, kabak çekirdeğidir. İçerisindeki fitosteroller kansere karşı etkili bir mineraldir. İyi huylu prostat büyümesine karşı da etkilidir. Kabak çekirdeği içerisinde bulunan güçlü E vitamini kanser savaşçısıdır. Ayrıca içinde bulunan selenyum, fosfor, çinko ve omega-3’ün kansere karşı etkili olduğu bilinmektedir.

Bal kabağı içerisinde bulunan çekirdek ve bu çekirdeğin yağı prostat konusunda mucizevi etki gösteriyor. Bal kabağı çekirdeği yağının sabahları aç karnına 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı atarak karıştırılıp aç karnına tüketilmesi ve çekirdeklerinin kurutulup sabah akşam suya ek olarak çekirdek gibi yenilmesi prostatı olanı bitirecek prostat adaylarını da aday olmaktan kurtaracak yöntemlerin başında gelir.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Prostat

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır Mı?

Kabak çekirdeği besin değeri açısından zengin bir kuruyemiş türüdür. 100 gram kabak çekirdeği içerisinde ortalama 445 kalori bulunmaktadır. Dengeli ve yeterli seviyelerde tüketilen kabak çekirdekleri kilo aldırmamaktadır.

Aksine kabak çekirdeği kuruyemişi diğer pek çok kuruyemiş türünde olduğu gibi dengeli ve kontrollü tüketim şartı ile diyet listelerinde yer almaktadır. Kabak çekirdeği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre oldukça yüksek oranda protein içermektedir. Bu sebeple kabak çekirdeği bilinçli şekilde tüketildiğinde kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilmektedir.

Ara öğün olarak tüketilen kabak çekirdekleri yüksek protein değerleri sebebiyle uzun süre tokluk hissi sağlar. Ancak fazla tüketilen kabak çekirdeği kuruyemişleri yüksek kalori değerleri sebebiyle kilo alımına sebep olmaktadır.

Evde Kabak Çekirdeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak yaş bal kabağınız içerisinden çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla dikkatlice çıkarın. Ardından çıkarılan bal kabağı çekirdeklerinin arasında kalan lifli ve etli kabak parçalarının tamamen temizleyin. Çıkarılan ve temizlenen taze kabak çekirdeklerini bir kevgire alıp oda sıcaklığındaki suyla yıkayın, ardından temiz bir bezle tamamen kurutun.

Bu aşamada kabak çekirdeklerinin dış kabuğunun tamamen kuruduğundan ve üzerinde hiç kabak parçası kalmadığından emin olunması gerekmektedir. Hazırlanan kabak çekirdeklerinizi bir fırın tepsisi üzerine çok üst üste kalmayacak şekilde güzelce yayın.

Kabak çekirdeklerinizin yapışmasından ve doğru pişmemesinden endişe ediyorsanız fırın tepsinizin altına pişirme kâğıdı yerleştirebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında kabak çekirdeklerinizi yaklaşık 10 dakika kurutun. 10 dakikanın ardından kabak çekirdeklerinizi fırından çıkartarak alt üst edin. Bu aşamada tercihinize göre ekstra tuz ve baharat eklemelerini gerçekleştirebilirsiniz.

Baharat eklemelerini gerçekleştirdiğiniz kabak çekirdeklerini yeniden fırınlayarak güzelce kavurun. Fırın performansına ve kabak çekirdeklerinizin kavrulmasına göre kavurma süresi değişecektir. Ancak kabak çekirdeklerinizi yakmamak için kontrollü şekilde fırınlamanız önerilir.

Kabak çekirdeklerinizi herhangi bir yağ ilavesi yapmadan rahatlıkla kavurmanız mümkündür. Tercihe göre yağ ilavesi yaparak kavurmak istediğiniz kabak çekirdekleriniz için; tavanıza ya da fırın tepsinize az miktarda tereyağı ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Kavurduğunuz kabak çekirdeklerini cam kavanozlarda hava almayacak şekilde muhafaza ederek tüketebilirsiniz.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Her gün düzenli olarak bir avuç kabak çekirdeği tüketmek vücudu tepeden tırnağa yeniliyor. Kabak çekirdeği sağlığımız açısından oldukça faydalı bir çerezdir. İçinde bolca lif, vitamin ve mineral bulunan kabak çekirdeği, mide hastalıklarını tedavi ediyor. Aşağıda kabak çekirdeğinin en bilinen faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

Kabak çekirdeği, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diyabetik komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olabilir. İçerisindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri seviyelerini daha iyi yönetmelerine yardımcıdır.

  • Günlük bir miktar tüketimle kalp sağlığı güçlendirilir.
  • Kabak çekirdeği, kemiklere fayda sağlar.
  • İyi bir magnezyum kaynağıdır.
  • Kabak çekirdeği omega-3 ve omega-6’ya sahiptir.
  • Antioksidan dışında iyi bir lif kaynağıdır.
  • Kabak çekirdeği yağının idrar rahatsızlıklarını önler.
  • Karaciğer dostudur.
  • Kandaki toplam kolesterol miktarını düşürür.
  • Uzun süre tok tutar.
  • E vitamini gibi antioksidanlara sahiptir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Vücuttaki iltihabın sökülmesine yardımcı olur.
  • İdeal düzeyde tüketmek, kanseri riskini azaltır.
  • İyi bir uyku düzeni için ideal besinlerdendir.
  • Kabak çekirdeği kilonun korunmasına yardımcı olur.

Kabak çekirdeğini kavrulmuş ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Çiğ kabak çekirdeği daha kolay hazmedildiği için mideyi yormaz. Lif kaynağı kavrulmuş kabak çekirdeğine göre daha fazla olduğundan tokluk hissini de aynı oranda artırır. Sperm kalitesinde artış sağladığı kanıtlanmıştır. Ayrıca çiğ kabak çekirdeği cinsel sağlığınıza olumlu katkıları olur.

Kabak Çekirdeği Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kabak çekirdeği, antioksidan, antienflamatuar , antimikrobiyal, anti-artritik ve antidiyabetik özelliklere sahiptir. İçeriğinde omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve lif barındırır. Kabak çekirdeğinin bir diğer faydası da diyabetik komplikasyonların önlenmesinde yardımcıdır.  İçeriğindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri seviyesini dengeler. Aşağıda kabak çekirdeğinin hangi hastalıklara iyi geldiği maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Kabak Çekirdeği Kalbe Faydalıdır

Kabak çekirdeğinin faydaları arasında vücudumuzun en temel organı olan kalbe faydaları da yer almaktadır. Kabak çekirdeğinin kalbe faydaları, içerdiği magnezyum oranından gelmektedir. Kabak çekirdeği, içerdiği magnezyum sayesinde, kalbimizin sağlıklı çalışması için gereken tüm fonksiyonları karşılar.

Aynı zamanda kan basıncını vücut sağlığımız için olması gereken değerlerde tutarak, kalp sağlığımızı korur ve kalp krizi riskini azaltır. Böylece kabak çekirdeği damar sağlığı içinde fayda sağlar.

  • Kabak Çekirdeği İltihaplanmayı Azaltır

Bazı çalışmalar, kabak çekirdeğinin bu lezzetli çerezin yaygın kullanımlarından biri olan vücuttaki iltihaplanmayı önlediği tespit edilmiştir. İltihaplanma genellikle protein, çeşitli vitaminler ve minerallerin eksikliklerin bir sonucu olabilir.

Eklemlerdeki iltihaplanma durumları zayıflamaya neden olabilir, bu nedenle vücudunuza iyi miktarlarda protein ve bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler alarak bunu önleyebilirsiniz. Bu da dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

  • Kabak Çekirdeği Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

İçerdiği çinko sayesinde kabak çekirdeğinin faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi de sayılabilir. Özellikle bazı bünyelerde gerekli çinko miktarı karşılanmadığı takdirde meydana gelen yorgunluk, halsizlik, depresyon, grip ve soğuk algınlığına yakalanma riski görülmektedir.

Tüm bu olumsuz etkilerin vücudumuzda hissedilmemesi için gereken çinko miktarı, kabak çekirdeğinde fazlaca bulunduğundan, “kabak çekirdeği bağışıklığı güçlendirir” demek mümkündür. Ayrıca yine bağışıklığımızın düşmesinden kaynaklanan cilt ve göz problemlerinin de önüne geçmek kabak çekirdeği sayesinde mümkündür.

Kabak çekirdeğinin en önemli faydalarından biri de yine bu başlık altında sayabileceğimiz, erkeklerdeki sperm kalitesini yükseltmesidir. Çünkü çinko sayesinde güçlenen bağışıklık sistemi cinsel fonksiyonların da sağlıklı çalışmasına etki eder.

  • Kabak Çekirdeği Böbrek Taşlarını Önler

Kabak çekirdeği, diüretik (idrar atılımını kolaylaştıran) özelliklerine ve antioksidan aktivitesine bağlı olarak vücuttaki toksinleri azaltmaktadır. Ayrıca, dolaşımı uyarırlar, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının hızını ve çalışmasını arttırırlar. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinler bu nedenle vücuttan atılır, bu da daha önce belirtildiği gibi tehlikeli böbrek taşlarına, gut hastalıklarının önüne geçilmiş olur.

  • Kabak Çekirdeği Dişlere Faydalıdır

Kabak çekirdeğinin dişlere faydası da yine içerisinde bolca yer alan magnezyumdan gelmektedir. Diş sağlığı açısından önemli bir değer olan magnezyum sayesinde, kabak çekirdeği dişlerin güçlenmesine ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olur. Kabak çekirdeğinin faydaları araştırıldığında, dişler üzerinde de olumlu etkiler gözlemlenmiştir.

  • Kabak Çekirdeği Bağırsak Kurtlarını Düşürür

Bağırsak kurtları mide ve bağırsak kanallarında yaşayan parazitlerdir. Genellikle bağırsak çeperinde bulunarak hem diğer organizmalara hem de insanlara zarar vermektedir. İnsan vücudunda yaşayan birden çok bağırsak kurdu mevcuttur.

Ancak bunların en tehlikelileri kamçı kurdu, kıl kurdu, tenya ve kancalı kurttur. Bağırsak kurtlarının oluşumu genellikle bozuk yiyeceklerden, bakteri oluşumundan, pis su tüketilmesinden ve hijyene önem verilmemesinden dolayı meydana gelmektedir.

Aynı zamanda bağırsak kurtları tedavi edilmezse her geçen gün daha fazla üreyebilir ve insan beynine kadar ulaşabilirler. Tedavi yöntemleri için doğal yöntemler deneyebilirsiniz. En etkili doğal besinlerden biri, kabak çekirdeğidir.

Kabak çekirdeği bağırsak kurtlarına karşı son derecede etkili bir çözümdür. Kabak çekirdeğinin içerisinde Cucurbitacin olarak adlandırılan bir madde bulunuyor. Bu madde parazitler ile mücadele eder. Düzenli bir şekilde kabak çekirdeği tüketildiği takdirde bağırsak kurtları vücuttan dışarıya atılır.

  • Kabak Çekirdeği Diyabete Faydalıdır

Kabak çekirdeğinin faydaları arasında sayılabilecek sağlık açısından en önemli faydalarından biri de diyabete olan faydasıdır. Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda, kabak çekirdeğinin insülin değerlerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olduğu ve diyabet etkilerini azalttığı ortaya çıkmıştır.

  • Kabak Çekirdeği Uykusuzluğu Giderir

Eğer uyuyamıyorsanız, yatmadan önce biraz kabak çekirdeği yiyebilirsiniz. Kabak çekirdekleri, uykuya dalmaya çalıştığımızda çalışan, bir amino asit olan doğal bir triptofan kaynağıdır. Günde yaklaşık bir gram triptofan tüketmenin uykuyu iyileştirdiği biliniyor.

Ancak gerekli triptofan miktarını elde etmek için yaklaşık 200 gram kabak çekirdeği yemelisiniz. Tohumlardaki çinko, triptofanın serotonine dönüştürülmesine de yardımcı olabilir, bu da daha sonra uykuyu düzenleyen bir hormon olan melatonine dönüştürülür.

Ayrıca kabak çekirdeği mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Yeterli magnezyum seviyeleri de daha iyi uyku ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmalar, magnezyum almanın, düşük magnezyum düzeyine sahip kişilerde uyku kalitesini ve genel uyku süresini iyileştirdiğini göstermiştir.

Kabak Çekirdeği Yağı Nedir?

Yine kabak çekirdekleri işlenerek elde edilen kabak çekirdeği yağının insan sağlığı için sayısız faydaları bulunmaktadır. Saç derisi, cilt sağlığında etkili olan kabak çekirdeği yağı, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için de kullanılır. Bunun yanı sıra kalp ve böbrek sağlığını korumak için de kabak çekirdeği yağı kullanılır. Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda enerji de verir.

Nemini kaybeden saçların tekrardan eski nemini kazanmasına ve saç derisini güçlendirmeye yardımcı olur. Kabak yağının içeriğinde bulunan yüksek E vitamini ve çinko oranı saç derisi sağlığı için çok önemlidir. Çinko aynı zamanda seboreik dermatit hastalığı için de faydalıdır.

Düzenli kullanım ile kafa derisinde meydana gelen kaşıntıyı ve deri tahrişini azaltır. Saç dökülmesini durdurmaya da yardımcı olur. Öte yandan kabak çekirdeği yağının faydalarını aşağıda maddeler halinde sıralayabiliriz:

  • Amino asit oranı yüksektir. Bu yüzden strese iyi gelir.
  • Prostat kanserine karşı koruma sağlar.
  • Sabahları mide bulantısı sorunlarına iyi gelir.
  • İdrar sıkıntısı çeken kişilerin tüketmesi önerilir.
  • Kemiklerin güçlenmesine fayda sağlar.
  • Bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Bağırsaklardaki parazitleri düşürmek için kullanılır.
  • Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • Mesane iltihaplanmasına iyi gelir.
  • Vücudun direncini yükseltmeye yardımcı olur.
  • Serbest radikallere karşı savaş verir.
  • Kansere karşı koruma sağlar.
  • Hem kalp sağlığı hem de böbrek sağlığı için faydalıdır.

Kabak Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?

Hemen her şey gibi fazlaca tüketildiğinde kabak çekirdeğinin de bazı zararları oluyor. Ayrıca kişinin sağlık durumuna göre kabak çekirdeği yememesi gerekebilir. Alerjen bünyeler kabak çekirdeğine tepki verebilir. Örneğin salatalığa ya da karpuza alerjisi olanların kabak çekirdeğine karşı dikkatli olması gerekebilir. İshal, mide bulantısı, deri kaşıntısı gibi alerjik reaksiyonlarla kendini gösterebilir.

Tuzu yüksek olan kabak çekirdeğinin sodyum oranı fazladır. Çok tüketilmesi vücudun günlük ihtiyacı olan sodyum miktarının çok aşılmasına neden olur. Kabak çekirdeği aşırı tüketildiğinde ishale neden olabiliyor ve kilo sorunları da yaratabiliyor. Ayrıca yenildiği zaman ciltte sivilce gibi olumsuzluklara yol açabiliyor.

Sivilce ve akne sorunu olanların kabak çekirdeğinden uzak durmasında fayda vardır. Dikkatli tüketilmezse kabak çekirdeği yüksek kalorisi ile kilo alımını artırabilir. Bu yüzden diyette olanların yedikleri kabak çekirdeği miktarına dikkat etmeleri gerekiyor.

Faydalarında değindiğimiz gibi barındırdığı protein miktarı ile tokluk hissine yardımcı olur ama makul miktarlarda tüketilmelidir. Ancak diyetisyenlerin belirlediği miktarlarda yenilmelidir. Midesi ile ilgili sıkıntıları olanlara da kabak çekirdeğini fazla tüketmemeleri tavsiye ediliyor.

Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

YouTube video

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Prostat adlı konumuza son verirken, kabak çekirdeğinin faydaları ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu