Hayvanlar Alemi

Palamutun Ağası Torik Balığı ve Özellikleri

Çok yağlı bir balık olan, palamutun abisi torik balığı ile, lezzetini unutamayacağınız ızgaralar yapabilirsiniz

Palamutun Ağası Torik Balığı ve Özellikleri

Palamutun Ağası Torik Balığı ve Özellikleri; balıklar diğer kara hayvanları gibi büyüse de küçülse de aynı tür olarak sınıflandırılmıyor. Bunun en iyi örneklerden biri de torik balığıdır. Aslında torik balığı, bildiğimiz palamut balığıdır. Fakat iki yaşını geçmiş iyice yağlanmış ve palamuttan çok daha iri ebatlara ulaşmış palamut balığına torik balığı denir.

Uzunluk olarak 45 santime ulaşmış torik balığı elbette palamuttan daha yağlı olması nedeniyle daha lezzetlidir. Yanlış avlanma sonucu ülkemiz sularında nesli tükenme ile karşı karşıya kalan torik balığını en ideal pişirme yöntemi mangal veya ızgaradır. Zaten yağlı bir balık olması nedeniyle yağda kızartma için uygun bir tür değildir.

Torik Balığı Özellikleri Nelerdir?

Uskumrugiller ailesine mensup olan ve palamutun büyüğü olan torik balığı, Ege, Marmara, Akdeniz ve Atlas okyanusunda bulunan bir balıktır. Bazen Karadeniz’de de görülen torik balığı ekonomik değeri yüksek bir balık türüdür. Konservesi de yapılan torik balığı, ülkemiz sularında gitgide azalma göstermektedir.

Yanları ve karnı gümüşi renkte olan torik balığı, sırtı mavi çizgilidir. Kafaları sivri olan ve kafaya nispeten vücutları tombul olan torik balığı yine tıpkı palamut balığı gibi sık pullarla kaplıdır. İki tane sırt yüzgeci bulunan Torik balıkların da ikinci yüzgeç kuyruk kısımlarına kadar uzanmaktadır fakat kuyruk kısmına doğru inildikçe bu yüzgeçler küçülmektedir.

Hız yönüyle saatte kırk ve kırk beş kilometrelik bir hızla yüzmeleri söz konusudur. Hava almak ve batmamak için sürekli yüzmeleri gerekmektedir. Oldukça güçlü ve dayanıklı balık olan torik balıkları çok iyi yüzücü olma özelliği taşımaktadır. Torik balığı besin değerleri yönüyle, zengin protein ve Omega-3 değerlerine sahiptir.

Torik Balığı Faydaları Nelerdir?

Torik balıklarında bulunan vitamin ve minerallerin özellikle çocuklarda boy uzamasında etkili olduğu belirtilmektedir. Eti lezzetli olan torik balıkları güçlü dişlere sahip oldukları için kendilerinden küçük olan balıklar ile beslenmektedirler. Özellikle göç mevsimlerini takip eden torik balığı, sürüler halinde yaşayan ve göç eden kendinden küçük balıklara saldırıp, onları avlayarak beslenir.

Göç eden balıkları takip etmesi ve sürekli hareket halinde olması gereken torik balıkları bu yüzden gezici ve göç edici balıklardandır. Belirli bir habitatı yoktur. Lakin genetik yatkınlığından olsa gerek, ılık ve soğuk suları yaşamayı tercih ederler.

Açık denize milyonlarca yumurta bırakarak, ürerler. İşin ehli olanlar, su kirliliği, göç ve üreme zamanlarını değiştirdiğini düşünmektedir. Vitamin ve mineraller bakımından epey zengin olan toriğin faydaları oldukça fazladır. Aşağıda torik balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller
  • Torik balığı kolesterolü düzenler.
  • Omega-3 yönünden oldukça zengindir.
  • Saçlarınıza canlılık ve parlaklık sağlar.
  • Alzheimer için iyileştirici özellik gösterir
  • D vitamini yönünden zengindir.
  • Diş eti kanamalarını engeller
  • Kemik yapısını güçlendirir.
  • Çok doyurucu bir balık türüdür.
  • Diyet listelerinde yer verilen balık türüdür.
  • Dişleri korur ve güçlendirir.
  • Göz sağlığı için de oldukça faydalıdır.
  • Ciltte oluşan yaralara iyi gelir.
  • Kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır
  • Hücreleri iyileştirir.
  • Güneş lekelerini yok etmede faydalıdır.
  • Kolesterolü düzenler
  • Fosfor, sülfür, vanadyum barındırır.
  • Kötü hücrelerin çoğalmasını engeller.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Cilt kırışıklıkların azalmasına sebep olur.
  • Cildin yaşlanmasını geciktirir.
  • Beynin hafıza kısmının gücünü artırır.
  • Bebekte beyin ve kemik gelişimini destekler.

Gebelik süresince düzenli olarak haftada iki veya üç kere torik tüketen kadınların bebekleri, beyin ve kemik gelişimi bakımından daha sağlıklı bireyler olmaktadırlar. Bu çocukların ileride daha hızlı algılama, düşünme ve hareket etme yeteneğine sahip oldukları araştırmalar sonucu gözlemlenmiştir.

Palamutun Ağası Torik Balığı ve Özellikleri

Torik Balığı Kaç Kaloridir?

Torik pek çok balık gibi oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Torik içindeki vitaminler: A, D, C ve B6 vitaminlerdir. Bunun yanında potasyum, sodyum, kalsiyum, demir minerallerini içermektedir. Tükettiğimiz pek çok besinin kalorisi bizlerin her zaman merak ettiği bir konu olmuştur.

Diyet yapanların, sağlıklı beslenenlerin ve sporcuların oldukça fazla tükettiği torik kalorisi 100 gramda 168 kalori olarak hesaplanmıştır. Pişirilme şekline göre torik balığının kalorisi değişiklik göstermektedir.

Torik, yapı bakımından diyet listeniz için biraz yağlı bir balık olmasına rağmen buğulama tekniği ile pişirdiğiniz takdirde balığınız da daha az kalori artışı olacaktır. Bu nedenle daha düşük kalorili torik için buğulama tekniğini kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Torik Balığı Avı Nasıl Yapılır?

Torik balıkları, dalgalı denizleri çok sevdiği için av bölgeniz dalgalı alanlar olmalıdır. Dişlerinden aldığı güçle, misinaları koparttığı da bilinmektedir. Bu sebeple olta takımınızı güçlendirmeniz gerekebilir. Sabır isteyen torik avı, balık avcılarını kimi zaman çileden çıkarabilir. Fakat pes etmezseniz, av sonunda eliniz dolu eve dönebilirsiniz.

En uygun avlanma dönemi ekim, kasım, aralık ayları olacaktır. Oltanızın ucundaki iğnenin paslı olmamasına özen göstermelisiniz. Balıklar bundan etkilenip yeme gelmeyebilir. İğnelerin rengi de balıkları etkileyeceği için, suda gizlenmiş olabilen iğneler tercih etmelisiniz.

Dalgalı ve üzerinde martılar gezen bir bölge fark ederseniz, oltanızı oraya atabilirsiniz. Martılar oradaki küçük balıkları yemek için uçuyor olabilir. Suyun üzerinde martılar o balıklar için savaşırken, suyun altında da torik balıkları geziyor olacaktır. Ayrıca torik çaparisi ile av, tıpkı palamut avına benzer.

Torik balıkları çapariyi gördüklerinde, sürü şeklinde yaklaşabilirler. Tekne ile torik avına çıktıysanız, oltanızı derinlere indirebilirsiniz. Torik balıkları derindeki yemleri severler. Oltanızdaki yeme gelme ihtimali artacaktır. Küçük balıklarla beslendikleri için olta ucunuzda sahte balıklar veya ufak balıklar kullanmanız daha iyi olacaktır.

Torik Balığı Zararları Nelerdir?

Gıdalar içinde en kaliteli, en sağlıklı ve insan vücudu için en faydalı olan balık uygun şartlarda muhafaza edilmediğinde ve taze olarak tüketilmediğinde, gıdalar içinde en tehlikelisi olabiliyor. Torik balığında bulunan vitamin, mineral ve bol miktarda omega-3 yağ asidi sayesinde vücudumuza pek çok yararı vardır. Bunların yanında doğru muhafaza edilmemiş olan balıkların zararları da olduğu görülmüştür.

Torik zararları daha çok içerisinde bulunan histamin denilen mineralden kaynaklanmaktadır. Donmuş, konserve yapılmış, bayatlamış ya da uygun koşullarda muhafaza edilmemiş Torik balığında histamin miktarında artış olabilmektedir. Bu balıkların tüketilmesi sonucunda histamin zehirlenmesi yaşanılabilir. Bu nedenle balığınızın iyi koşullar altında saklandığından emin olmalısınız.

Torik Balığı Kılçıksız Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Palamutun Ağası Torik Balığı ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, torik balığı temizleme ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu