Hayvanlar Alemi

Sardalya Balığının 25 Faydası ve Özellikleri

Küçük boyuna rağmen, balıkların içinde en yağlı balık olan ve yine adeta bir kalsiyum deposu olan sardalya

Sardalya Balığının 25 Faydası ve Özellikleri

Sardalya Balığının 25 Faydası ve Özellikleri; Ülkemizden hamsiden sonra en çok tüketilen ve en çok avlanılan sardalyanın yeşil üzerinde mavi benekleri bulunur. Eski ismi ateş balığı olan sardalyanın en irisi de en küçüğü de lezzetli olmaz. Lezzetli olan orta boy sardalya balığıdır.

Dünyanın en kaliteli sardalya balığı Marmara denizinde yani İstanbul ve civarında tutulan sardalyalardır. Sardalya balığı hamsi gibi sürüler halinde dolaşmaktadır. Bu durum sardalya avını bereketli ve verimli kılar.

En uygun avlanma temmuz ayı olan sardalyalar bu ayda Çanakkale boğazını geçerek Marmara’ya girerler. Boğazda yakalanan sardalyalar yirmi santimi bulsa da Marmara’da yakalanan sardalya balığı çok daha küçüktür.

En lezzetli orta boy sardalyalar avlandıktan hemen sonra ya tüketilmeli, ya da buzlama işlemine tabi tutulmalıdır. Çünkü balıkların içinde sardalyadan daha çabuk ölen ve daha çabuk bozulan bir balık yoktur.

Sardalyanın Özellikleri Nelerdir?

Sardalya balığı kıyı boyunca sürüler halinde hareket eden, ticari getirisi çok yüksek olan bir balık türüdür. Ton balığı gibi konservesi de yapılan sardalyadan, balık unu ve balık yağı da elde edilir. Sardalya Ege ve Akdeniz’de yirmi santime ulaşırken, okyanuslarda, otuz santime kadar büyüyebilirler.

Sardalya balığının en küçük boyuna papaline adı verilir. Bu boy bazı yörelerde hiç ayıklanmadan kılçıklarıyla beraber yemeği yapılabilir. Yüksek oranda protein içeren Sardalyayı, büyüme çağındaki çocukların, hamile ve emzirme dönemindeki annelerin, sporcu ve yaşlıların tüketmesi önem arz eder. Mevsiminde taze bir şekilde ya da mevsim dışındayken konserve şeklinde tüketmekte önemli faydalar bulunur.

Üreme dönemleri genellikle Nisan ve Eylül ayları arası olan sardalyaların bir seferde 25.000 yumurta bırakabildiği bilinmektedir. Beslenmelerini ise daha çok küçük deniz canlılarını yiyerek gerçekleştirirler. Konserve ürünlerinde rekor satışlar gerçekleştiren sardalya lezzet olarak, denizlerin kuru fasulyesi hamsi balığı ile yarıştığı da söylenebilir.

Sardalyanın orta boylu bir balık olması ve etinin de bol olması tercih edilme sebeplerinden biridir. Türkiye, sardalya tüketen ülkeler listesinde en üst sıralarda yer almaktadır. Çok sevilmesinin yanında ülke sularında çok bulunması da tüketimi artıran nedenler arasındadır.

Öte yandan sardalya; sürdürülebilirlik veya cıva kontaminasyonu seviyesi gibi şeyleri düşünmek zorunda kalmadan tüketebileceğiniz ender balıklardan biridir. Sardalyayı düşündüğünüzden çok daha fazla tariflerde kullanabilirsiniz.

Konserve sardalya, çoğu markette kolayca bulunabilir ve salata, çorba ve daha fazla yemek çeşidine büyük katkıda bulunur. Etkili faydalarının başında; kalp sağlığının artırılması, beyin fonksiyonlarının geliştirilmesi, kansere karşı korunma, iltihaplanmayı azaltma, ortak besin eksikliklerini karşılama ve çok daha fazlası yer alır.

Sardalya Balığının 25 Faydası ve Özellikleri

Sardalyanın Faydaları Nelerdir?

Her şeyden önce sardalya mükemmel bir kalsiyum deposudur. Bu nedenle kemiklere ve dişlere muazzam faydaları bulunur. Bulundurduğu Omega 3 asitleri sayesinde ruhsal sorunların dengede tutulmasını sağlamaktadır. Balık türlerinin içinde yağ değeri en yüksek olan balıklardan biri sardalyadır. Bu yüzden hem cildiniz, hem kalbiniz, hem de yaşlanmamanız için sardalyayı tüketmelisiniz. Aşağıda sardalyanın faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Yaşa bağlı makule dejenerasyonu riskini azaltır.
  • Doğal Omega-3 kaynağıdır.
  • Kalsiyum deposudur.
  • Dişleri ve kemikleri korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İltihap ve hastalık riskini azaltır.
  • Protein açısından çok zengindir.
  • Sardalya, B12 ve D vitamini barındırır.
  • Kalsiyum ve selenyum zenginidir.
  • Kaygı ve depresyonla savaşır.
  • Kan şekeri seviyelerini düzenler.
  • İştahı frenlemeye yardımcı olur.
  • En az kirli balıklardan biridir.
  • Düşük ekolojik ve çevresel etkiye sahiptir.
  • Kan pıhtılarını önler.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır
  • Anti kanserojendir.
  • Yağlı olması nedeniyle tok tutar.
  • Antioksidan özelliği vardır.
  • Sağlıklı bir bağışıklık sistemini teşvik eder.
  • Cildiniz için iyidir.
  • İnsülin direncini azaltır.
  • Sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekler.
  • Bakır açısından zengindir.
  • Kalp hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olur.

Sardalya, hem EPA hem de DHA sağlar: Bunlar vücudun iltihaplanmayı azaltmak için kullandığı, kendiliğinden iyileşme sağladığı, uygun beyin fonksiyonlarını sürdürme yeteneği, diş eti hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olduğu ve çok daha fazla olduğu gösterilen iki yağ asididir.

Omega-3 yağ asitlerinin sayısız yararı, bir anti-inflamatuar olarak hareket etme yetenekleriyle ilgilidir. Omega-3’ten yüksek gıdaları tüketmek için en iyi nedenlerden bazıları, depresyon ve anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktif bozukluk, çeşitli kanser türleri, artrit, kısırlık ve özellikle kalp rahatsızlığı gibi duygu durum bozukluklarına karşı savunma yeteneğidir.

Omega-3 yağ asitleri sardalyaları; sağlıksız kolesterol düzeylerini ve zararlı trigliseritleri düşürdüklerinden sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için en önemli gıdalardan biri haline getirmiştir. Bu yüzden sardalyayı her yaştan insanın özellikle tüketmesi mutlaka tavsiye olunur.

Sardalyenin bir diğer avantajı da düşük kalorili olmasıdır. Bu nedenle sardalye, her zaman diyetlere dâhil edilebilir. Sardalye tüketimi kilo kaybı için gerekli olan, metabolizma hızını artıran omega 3 yağ asitlerinin vücuttaki miktarını arttırarak kilo vermeye yardımcı olabilir. Ağırlığını azaltmak isteyen karbonhidrat bilinçli diyet yapan kişiler kesinlikle sardalyeden yararlanmalıdır.

Sardalya Nasıl Pişirilmelidir?

Sardalya balığı birçok değişik pişirme yöntemini açık olan balık türleri içerisinde geliyor. Özellikle birçok farklı sos çeşidi ile çeşnilendirilen sardalya balığı genelde fırın ve mangalda pişer.

Tabii kişisel isteklere bağlı olarak farklı pişirme yöntemleri de kullanılabilir. Izgaraya dizilen balıklar üzerine halka halindeki soğanlar, domatesler ve zeytinyağı ile limon gezdirmek suretiyle pişirmekte mümkündür

Öte yandan sardalyayı tavada kızartmak, yağ nedeniyle oldukça sağlıksızdır. Zaten kendi yağı bulunan balık, tavada kızartıldığında yarardan çok zarar doğurmaktadır. Bu nedenle sardalyayı fırında yapmaya özen göstermelisiniz.

Fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt sererek birkaç damla zeytinyağı damlatın. Sonra balıkları tuzlayıp kâğıt üzerine güzelce dizin. Üzerine karabiber kullanabilirsiniz. Bir de, bir miktar limon gezdirin. Daha önceden 180 derecede ısıttığınız fırına yerleştirebilirsiniz.

Yaklaşık on beş dakika içinde rahatlıkla pişecektir. Sardalya, balıklar içinde en lezzetli olanlardan biridir. Üstelik yine balıklar içinde en yağlı olan balıklardan biridir. Bu nedenle onu yağ ile birleştirip tadını bozmaya gerek yok. Fırında çok daha lezzetli ve sağlıklı olacaktır.

Sardalya Nasıl Temizlenir?

YouTube video

Sardalya Balığının 25 Faydası ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, sardalya avı ile alakalı videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu