Bitkiler

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Eski Çağlardan Beri Kullanılan Sumak Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Sumağın Zararları Nelerdir?

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? Bu bitkinin meyvesi küre biçiminde, kırmızımsı, ekşi lezzette olur. Uygun yöntemlerle kurutulduktan sonra, sofra tuzuyla karıştırılıp öğütülür ve baharat olarak kullanılan “sumak” elde edilir. Özellikle kokuyu azalttığı için soğan salatalarında tercih edilir.

Akdeniz mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasında yer alır. Yemeklere ekşi bir aroma kazandırmanın yanı sıra sağlık açısından birçok faydaları bulunur. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz’de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır.

Sumak Nedir?

Sumak ağacı olarak da tanımlanan bu bitki çalı görünümündedir. Ağacından toplandıktan sonra uygun teknikler yardımıyla kurutulan sumak, genellikle tuz ile karıştırılıp toz haline getirilir ve baharat şeklinde kullanılır. Fakat doğu ve güneydoğu illeri başta olmak üzere bazı kültürlerde yemeklere ekşi lezzet vermesi açısından tane sumak sıcak suda bekletilerek elde edilen ekşi tattaki su yemeklerde kullanılmaktadır.

Kokuyu azaltıcı etkisi nedeniyle soğan salatalarında çok yaygın olarak kullanılan sumak, her türlü salatada ve bazı yemeklerin, mezelerin içerisinde sıklıkla yer alır. Yemeklere kendine özgü hoş bir lezzet vermesinin yanı sıra sumak, sağlık açısından da oldukça faydalı bir baharattır.

Anti inflamatuar ve antioksidan etkileri başta olmak üzere sağlık üzerinde oluşturduğu birçok olumlu etki nedeniyle sağlıklı beslenme düzeninin bir parçası olması gereken besin türlerinden bir tanesidir.

Ülkemizde ve Orta Doğu’da yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir baharat türü olan sumak, batı kültüründe çok fazla bilinmemesine karşın bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilen faydaları sonucunda yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.

Anti mikrobiyal özelliği ile bakterilere karşı vücudun mücadele etmesine yardımcı olur. Ateş düşürücü özelliği vardır. Bronşite karşı da iyi gelir. Solunum sistemini rahatlatma özelliği vardır. Yaprakları kaynar suda demlenir ve ılıdıktan sonra bu su ile gargara yapılırsa, boğaz ağrısına iyi gelir.

Özellikle içinde bulunduğumuz kış mevsimi hastalıkları olan grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırarak bu hastalıklara karşı koruma sağlar. Yapılan araştırmalarda, sumak tohumlarının akciğer enfeksiyonuna ve bu enfeksiyona neden olan mantara karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan diğer araştırmalara göre, diyabet ve obeziteye karşı da bu şifalı baharatın iyi geldiği belirtilmiştir.

Sumak Nasıl Öğütülür?

Sumak çekirdeği, yeterince kızarıp olgunlaşınca ağaçlardan toplanır. Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür. Bu haliyle bildiğimiz sumak baharatına dönüşür. Toz baharat şeklinde kullanmak yerine sıvı halde kullanmak isterseniz sumak ekşisi haline getirmeniz gerekir.

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Sumağın Faydaları Nelerdir?

Anti mikrobiyal özellikleri öne çıkan bir baharat olan ve özellikle kış mevsimi ile mevsim geçişlerinde sıklıkla tüketilmesi önerilen sumak, son günlerde sağlığa olan faydaları sebebiyle gündemde. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı dirençli bir bünyeye sahip olmak isteyenler, sumağın faydalarını araştırıyor.

Alternatif tıbbın en önemli bitkisel kaynaklarından bir tanesi olan ve üst solunum yollarında ortaya çıkması muhtemel problemler dolayısıyla kendini gösteren ateş gibi semptomların giderilmesinde etkili olan sumak, uzun yıllardır sağlığa olan faydaları sebebiyle tüketiliyor. Şimdi aşağıda Sumağın faydalarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Anne sütünü arttırmaya yardımcı olur.
  • Harareti giderir
  • Kolesterol dengesini düzenler.
  • İdrar söktürücü etkisi vardır.
  • Ateşi düşürür
  • Soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır.
  • Karaciğeri korur
  • İdrar söktürücü özelliği vardır
  • Kan şekerini düzenler
  • Eklem hastalıklarına iyi gelir
  • Solunum yolları tedavisinde kullanılır.
  • Sumak, kan basıncını düzenler.
  • Kalp için faydalıdır
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Diyabet ve obezite için etkilidir.
  • Damar sertliğini engeller.
  • Bağışıklığı güçlendirmeye yardım eder.

Sumak Suyu Nasıl Yapılır?

Sumak yemeklerde limon yerine ekşilik vermek için kullanılabilir. Türk mutfağında bunun dışında sumağın vazgeçilmez olduğu yemekler ve birliktelikler vardır. Bu birlikteliklerden ilk akla geleni sumak soğan ikilisidir. İnce dilimlenip tuzla ovularak acısı alınan soğan sumakla salata gibi sunulur.

Sumaklı salata ve piyaz da sumak olmadan eksik sayılır. Özellikle mantı üzerinde kullanılan sumak yoğurt ile büyük bir uyum sağlar.

Geleneksel mutfakta sumak turşusu da değerli lezzetler arasında yerini alır. Sebze turşularını kurarken içine sumak tozu ya da sumak ekşisi eklenmesiyle yapılır. Böylece turşunun lezzeti ve antioksidan özelliği artar.

Sumak çayı da sumağın faydalarını içerek almayı sağlar. Sumak baharatının suyla demlenmesiyle yapılır. Kullandığınız su soğuk ya da sıcak olabilir. Soğuk su kullanırsanız ve bekleyip defalarca süzerseniz yaz aylarında içinizi ferahlatan bir içecek elde edersiniz. Sıcak su kullanırsanız da bildiğimiz bitki çayları gibi soğuk algınlığına iyi gelen bir çay demlersiniz.

Sumak Baharatı Nerelerde Kullanılır?

Sumağı salatalardan dolmalara köftelerden kebaplara kadar pek çok yemekte kullanabilirsiniz. Mesela, hazırlayacağınız mercimek köftesi veya dolmalara sumak ekleyerek yemeğinizin farklı bir lezzet kazanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra zeytinyağlı yemeklere ve yoğurtlu kebaplara sumağın ekşimsi tadı çok yakışır.

Sumak Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sumağın faydaları saymakla bitmez. Nitekim sumak oldukça değerli bir bitkidir. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi çok güçlü bir antioksidan özellik göstermesidir. İkinci bir olumlu yönü ise vitamin ve mineral içeriğinin yüksek olmasıdır. Şimdi sumağın hastalıklar üzerindeki etkilerini açıklamalarıyla beraber maddeler halinde sıralayalım:

Sumak Kadın Sağlığı İçin Önemlidir

Yapılan bilimsel çalışmalara bakıldığında sumak tüketiminin kadınlarda adet sancılarını azalttığı görülmüştür. Özellikle dismenore olarak adlandırılan soruna sahip ve ağrılı adet gören kadınlarda sumak tüketiminin bu olumsuzlukları gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Bu sorunu yaşayan kadınlar adet dönemlerinde sumağı bir baharat şeklinde yemeklerle birlikte, yoğurtla karıştırarak veya sumak çayı şeklinde hazırlayarak tüketmeyi tercih edebilirler.

Ek olarak emziren annelerde sumak tüketiminin anne sütünü arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat her ihtimale karşın emziren annelerin sumak tüketimi konusunda hekime danışmalarında ve hekim tavsiyesiyle sumak tüketmelerinde fayda vardır.

Sumak Kalp Krizini Önler

Yüksek kolesterol ve trigliserid seviyeleri, kolestorolün damar duvarlarında birikerek aterom plakları oluşturmasına neden olur. Bu durum koroner arter hastalıklarına ve uzun vadede kalp krizine yol açan en önemli nedenlerden bir tanesidir.

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir?

Sumak, kandaki kolesterol ve trigliserid düzeylerini azaltmaya destek olarak koroner arter hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Aynı zamanda damar sağlığını olumlu etkilemesi ve kan dolaşımını düzenlemesi gibi nedenlerle de kardiyovasküler hastalıklardan korunmada oldukça etkilidir.

Sumak Diüretik Etkiye Sahiptir

Sumak güçlü bir diüretiktir. Bunun anlamı vücutta idrar söktürücü etki göstermesidir. Yol açtığı bu etki sayesinde sumak, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmaya yardımcı olurken yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar. Aynı zamanda vücutta biriken toksik maddelerin atılımını destekleyen sumak, bu faydalarından yararlanılmak adına düzenli olarak tüketilmelidir.

Sumak Enfeksiyonlara Karşı Korur

Sumağın antifungal ve antibakteriyel etki göstererek iltihabi hastalıklarının giderilmesine katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir. Yaygın görülen enfeksiyon hastalıklarına yol açan Salmonella Typhimurium ve Aspergillus Flavus gibi mikroorganizmaların yol açtığı enfeksiyonların hafifletilmesine ve bu enfeksiyonlar nedeniyle oluşan komplikasyonların giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Buna ek olarak solunum yollarında, özellikle de boğaz bölgesinde oluşan iltihap hastalıklarında sumağın çay şeklinde tüketimi de hastalığın yol açtığı boğaz ağrısı, öksürük gibi olumsuzlukları önlemeye yardımcıdır.

Sumak Kan Şekerini Düzenler

Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, düzenli sumak tüketiminin kronik hastalıkların birçoğuna karşı koruma sağladığı veya tedaviyi desteklediğini göstermektedir. Bunlardan bir tanesi de diyabet (şeker) hastalığıdır.

Bilimsel araştırmalara bakıldığında sumağın kan şekeri regülasyonunun sağlanmasına yardımcı olduğu, ayrıca kan kolesterol düzeylerinin düşürülmesine destek olarak tip 2 diyabet hastalığının yol açtığı sorunların azaltılmasını desteklediği görülmektedir.

Tip 2 diyabet hastalarında görülen birçok komplikasyon, kan şekeri seviyesinin uzun süre boyunca yüksek seyretmesine bağlı olarak gelişir. Dolayısıyla mevcut tedaviye ek olarak sumak tüketiminin kan şekerini düzenleyici etkisi ile tüm bu komplikasyonları en aza indirebilmek mümkün hale gelir.

Sumak Zayıflatır

Kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlar için sumakla zayıflama hızı artırılabilir. Sumağın içerdiği etken maddeler toksinlerin atılmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini dengeler. Böylece diyet yapılan dönemlerde bir anda ortaya çıkan şeker krizlerinin yaşanmasını azaltır.

Kan şekerini ayarlaması ve açlık krizlerini engellemesi için yoğurt ile karıştırılarak yapılan sumak kürü de uygulanabilir. Bu kürün her gün düzenli tüketilmesi sumak diyeti olarak da adlandırılır. Sumağın kilo vermeye yardımcı özelliği bulunur. Fakat tek başına sumak kullanarak kilo vermek mümkün değildir.

Sumak Anti inflamatuar Özelliğe Sahiptir

Anti inflamatuar özelliğe sahip olan sumak, grip ve soğuk algınlıkları başta olmak üzere vücutta görülebilen enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma gücünü arttırır. Ateşin düşürülmesine yardımcı olur ve enfeksiyon hastalıklarının daha hafif şekilde atlatılmasını sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininin sumakta bol miktarda bulunması da bu mücadeleyi destekler. Aynı zamanda sumak, çeşitli hastalıklar nedeniyle oluşan ağrıların azaltılmasında da oldukça etkilidir.

Sumak Tedavi Edicidir

Sumak, kanı arındırmak ve boğaz ağrısını tedavi etmek için faydalı olabilmektedir. Sumağın sahip olduğu büzücü ve soğutucu özellikler bitkiyi sindirim ve mesane sorunları için tedavi edici bir hale dönüştürmektedir.

Sumak Güçlü Bir Antioksidandır

Sumak, antioksidan özellikleriyle yıllardır bilinen ve yaygın olarak kullanılan birçok baharat türünden çok daha güçlü bir antioksidandır. Bu sayede vücutta dolaşan serbest radikalleri indirger ve oksidatif stres düzeyini düşürür.

Yol açtığı bu olumlu etki sayesinde hücrelerin kanserleşmesini önleyerek tüm kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca antioksidan etkisi sayesinde kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık türüne yakalanma olasılığını da önemli ölçüde düşürür.

Sumağın Zararları Nelerdir?

Sumak bitkisinin dünya üzerinde birçok çeşidi var ve bunlardan bazıları zehirlidir. Bu yüzden sumak alacağınız zaman güvenilir bir aktardan almanızı öneririz. Sumak, hazırlanışı sırasında içine tuz eklenerek elde edilen bir baharattır. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması önerilir.

Hassas bünyeye sahip veya alerjisi olan kişilerin doktora başvurmadan tüketmemesi önerilir. Sumak, aşırı tüketilirse ciltte yanma, kızarıklık ve kaşıntıya sebep olur. Bu nedenle ölçülü kullanılması önerilir.

Sumak Çayının Faydaları Nelerdir?

YouTube video

Sumak Neye İyi Gelir Faydaları Nelerdir? adlı konumuza son verirken, sumağın faydaları hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, buraya tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu