Bitkiler

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey

Tropik İklimlerde Yetişen, Faydaları Saymakla Bitmeyen Zencefilin Zararları, Faydaları ve Zencefil Çayı

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey; ülkemizde yetişmeyen, boyu bir metreye kadar uzanabilen ince-uzun yapraklı, sarı ve kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Dış görünüş olarak Yer elması ile hemen hemen aynıdır.

Genelde kök yumruları Baharat olarak dünyanın birçok mutfağında kullanılır. Zencefil bitkisinin şekilsiz, parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri ya da bunların öğütülmüş hali kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır.

Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar, ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyve salatasına, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır. Geleneksel ve kanıta dayalı olmayan hekimlik uygulamalarında mide rahatsızlığına, baş dönmesine iyi geldiği ifade edilir.

Ayrıca iştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı etkilerinden söz edilmektedir. Bunun yanında kan damarlarını açtığı, terleme ve sıcaklık yaptığı, kalbi canlandırdığı ifade edilir.

Genellikle isim benzerliğinden dolayı zerdeçal ile karıştırılan; kiminin asla vazgeçemediği, kiminin evinden eksik etmediği, kiminin ise kokusu ve görüntüsünden dolayı mesafeli durduğu, son yıllarda da basit bir karın ağrısından tutunda gebelikten mide bulantısına kadar kullanılan ve en doğal ilaç haline gelen zencefil bitkisinin; faydalarını, kullanım şeklini ve nelere iyi geldiğini şimdi hep beraber inceleyelim.

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Televizyonda ve internet dünyasında faydalarından çokça bahsedilen ve yararları saymakla bitmeyen bu bitki, son zamanlarda oldukça popülerlik kazanmıştır. Özellikle alternatif tıp yöntemlerinde kullanılır ve ilaç kullanmak istemeyen insanlar için son derece önemli bir şifa kaynağıdır.

Hamilelerin, kimyasal tedavi gören ve ameliyat olan hastaların mide bulantısına çok iyi geldiği bilinir. Metabolizmayı hızlandırma özelliği sayesinde kilo vermek ya da yağ yakmak isteyen kişiler için de oldukça uygundur.

Düzenli olarak tüketildiği takdirde özellikle kış aylarında görülen bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Zencefilin diğer faydalarına gelince, onları da aşağıda maddeler halinde sıralayalım:

  • Zencefil kusmaya ve mide bulantılarına karşı son derece etkilidir
  • Zencefil ishali ve bağırsak bozukluklarını giderir
  • Zencefil kas ağrılarını hafifletir
  • Zencefil solunum yollarını açar
  • Zencefil cinsel gücü artırdığı bilinir
  • Zencefil mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür
  • Zencefil bağışıklık sisteminin güçlendirir.
  • Zencefil regl ağrılarını azaltır
  • Zencefil sindirimi hızlandırır
  • Zencefil öksürüğü keser
  • Zencefil metabolizmayı hızlandırır ve iştah açar
  • Zencefil soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavilerinde de kullanılır

Ayrıca Zencefil antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerin bağlanmasına ve hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olarak tümörlerin ve kanser hücrelerinin ilk etapta gelişmemesini sağlar. Zencefilin antioksidan içeriği ayrıca cildin elastikiyetini ve pürüzsüzlüğünü destekleyen kolajen üretimini korumaya yardımcı olmaktadır.

Zencefil Nasıl Tüketilir?

Zencefil kökü taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilir. Taze hali parçalar halinde ya da rendelenerek, kuru hali ise parçalar halinde ya da toz halinde öğütülmüş yani baharat olarak çay ve yemeklerde kullanılabilir. Zencefil tabletleri, damlaları veya kapsülleri gıda takviyesi olarak da mevcuttur. Zencefil yağ formunda da kullanılabilir.

Zencefil yağı kas ağrılarını ve böcek ısırıklarını gidermek için cilde uygulanabilir. Yiyecek ve içeceklerde zencefil aroma maddesi olarak kullanılır. Zencefil ayrıca sabunlarda ve kozmetiklerde esans olarak kullanılır. Zencefil ilaç sektöründe de kullanılan bir bitkidir. İçerdiği kimyasallar nedeniyle müshil, gaz giderici ve asit önleyici ilaçlarda bileşen olarak kullanılır.

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Zencefil çayı en faydalı ve en lezzetli olan çaylardan biridir. Zencefil çayını tüketmek isteyenler bu çayın tarifini araştırmaktadırlar. Zencefil çayı en faydalı bitkisel çaylardan biri olduğundan ötürü özellikle bitkisel tedavide de oldukça fazla kullanılmaktadır.

Zencefil çayını yapmak için öncelikle zencefilin dış kabuğunu soyarak işe başlamalısınız. Zencefilini dış kabuğunu soyduktan sonra bir su bardağı suyu kaynattıktan sonra üzerine kabuğunu soyduğunuz zencefilleri ekleyiniz.

Ardından yaklaşık olarak beş ila on dakika daha kaynattıktan sonra bu çaya isteğe bağlı olarak tat vermek için bal da ekleyebilirsiniz. Bal eklemeniz durumunda zencefil çayı öksürüğe karşı iyi bir bitkisel çay olacaktır. Bu şekilde zencefil çayınız artık hazırdır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Zencefil Çayını Kimler İçemez?

Zencefil kan seyreltici etkiye sahip olan bir besin olduğu için kan rahatsızlıkları, kanama bozuklukları olan kişilere önerilmez. Zencefilin fazla tüketimi kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir. Bu nedenle özellikle kalp hastalarının kullanmaması gerekmektedir.

Zencefil Çayı Neye İyi Gelir?

Özellikle soğuk mevsimlerde sürekli olarak bağışıklık sisteminin düşük olduğu zamanlarda soğuk algınlığı ve buna bağlı olarak grip hastalığı gelişebilmektedir. Tam da bu esnada zencefil çayı insanların derdine çare olarak tüketilmektedir. Zencefil çayı bal ile birlikte karıştırıldıktan sonra grip ve grip belirtilerini ortadan kaldırır.

Ayrıca soğuk algınlığına bağlı olarak vücutta yaşanan kırgınlığın da önüne geçmesini sağlar. Grip hastalığına karşı en etkili tedavi yöntemleri arasında zencefil çayı yer almaktadır. Bundan dolayı zencefil çayı tüketilmesi son derecede önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre zencefil çayının kanser hastalığına da iyi geldiği tespit edilmiştir. Vücuttaki zararlı olan kanser hücrelerin çoğalmasını engeller. Zencefil çayı kanser hastaları arasında da en fazla tüketilen çaylardan biridir. Bundan dolayı kanser hastalarının zencefil çayı tüketmesi hastalığın bitkisel tedavisi aşaması için önem teşkil etmektedir.

Öte yandan Vücutta enfeksiyona neden olan faktörleri de ortadan kaldıran zencefil çayı, bu tür hastalar tarafından sürekli olarak tüketilmektedir. Enfeksiyon rahatsızlıkları yaşayan kişiler arasında da yine en fazla önerilen bitkisel yöntemlerden birisi zencefil çayıdır.

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey

Zencefil Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Farklı görüntüsü, aromatik kokusu ve çok faydalı olması ile bilinen, ülkemizde de çokça kullanılan bir baharat olan zencefil, Milattan önce 3000 yıllarından itibaren Asurlular, Çinliler ve Hintliler tarafından ilaç ve baharat olarak kullanılmış.

Özellikle kış aylarında daha çok tüketilmeye başlanan zencefil, tatlılardan çorbalara, et yemeklerinden sebze yemeklerine dek kendisine pek çok mutfakta yer bulmayı başarabilmiştir. Bugüne değin zencefilin mutfaktaki marifetleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Kahvaltılarda yoğurt, bal ve toz zencefili karıştırarak güne çok daha enerjik başlayabilirsin.
  • Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir tat elde edebilirsin.
  • Reçelini yapabilir ve mis kokulu tatlılar, kekler, pastalar yaparken faydalanabilirsin.
  • Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
  • Salata soslarına biraz taze zencefil ekleyerek bambaşka bir ferahlık elde edebilirsin.
  • Toz haline getirilmiş halini ya da taze halini bitki çaylarında kullanabilirsin.
  • Bir baharat olarak zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar.
  • Toz ya da tazesinin rendelenmiş halini özellikle kurabiyelerde kullanabilirsin.
  • Kurutulmuş zencefillerle aromatik ve lezzetli içecekler hazırlayabilirsin.
  • Turşusunu yapabilir ve bir kavanozun içine hapsettiğin o tazecik zencefilleri kullanabilirsin.

Nitekim zencefili yemeklerde kullanmak, yemeğe bambaşka bir boyut kazandıracak. Derinliği, aroması ve ferahlığı ile seni çok şaşırtacak bir baharat olan zencefil, çoğu yemeğe de çok yakışacaktır. Özellikle uzak doğu mutfağında neredeyse her yemekte kullanılır.

Ayrıca tavuk ve et yemeklerinde zencefille harikalar yaratabilirsin. Aynı şekilde sebze sotelerinde kullanacağın bir miktar toz zencefil, yine yemeğine farklı bir nota ekleyecektir.

Unutmamak gerekir ki, zencefil kök bir baharat olduğundan, kök sebzelerden hazırlanan çorbalarla çok iyi uyum sağlar. Havuç, patates ve hatta bal kabağı ile çok iyi bir birliktelik sağlayan zencefili tariflerinde kesinlikle denemelisiniz.

Çiğ Zencefili Nasıl Tüketebilirim?

Çiğ yani taze zencefilin kokusu tarçına benzemektedir. Bu nedenle taze zencefili sütlü tatlılarda rendeleyerek kullanabilirsiniz. Aynı zamanda tavuk, balık ve et yemeklerinde taze zencefili yemeğin içine rendeleyerek kullanabilirsiniz.

Toz Zencefil Yutulur mu?

Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır. Toz zencefil mide yanmasına ve mide ekşimelerine sebebiyet verebilir. Zencefilin aroması çok yoğun olduğu için alerjik tepkimelere, deri döküntülerine ve kurdeşene neden olabilir.

Zencefil Her Gün Tüketilebilir mi?

Her gün kararınca biraz zencefil yemenin faydaları saymakla bitmez. Zencefil çiğ veya pişmiş, taze veya kurutulmuş olsun her şekilde etkilidir. Tatlı ve hafif baharatlı bir tada sahip olan zencefil, unlu mamuller, kızarmış patates ve meyve salatalarında kullanım için idealdir. Ayrıca bitki çayı olarak tüketebilirsiniz.

Zencefil Ne Kadar Tüketilebilir?

Taze zencefil, sıcaklığa ve oksijene çok dayanıklı değildir. Bu nedenle hava aldığında ya da güneşte kaldığında çabuk bozulabilir. Taze zencefil köklerinizi, hava almayan bir kapta ve buzdolabı gibi serin bir yerde muhafaza ettiğiniz takdirde bozulmasını geciktirebilirsiniz.

Her ne kadar sağlık için faydalı ve doğal olursa olsun her şey gibi zencefilin de kontrollü ve yeterli miktarda alınması bu bitkinin mucizevi faydalarından yararlanmanız için gereken en önemli kurallardan biridir

Taze zencefilin gün içerisinde en fazla 1,5 gram kadar tüketilmesi öneriliyor. Kendisini otobüs ve deniz tutan kişiler yola çıkmadan önce bir çay kaşığı kadar zencefil tüketebilir. Bağırsakları rahatlatan zencefil mide bulantısının da önüne geçer.

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey

Taze Zencefil Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal bir terkiptir.

Zencefil Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Zencefil çayı, kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ilaçlar ile etkileşime girmektedir. Bu tür ilaçlar kullanan kişilerin zencefil çayı tüketmeden önce mutlaka kendilerini takip eden doktora danışmaları gerekir.

Zencefilin Zararları Nelerdir?

Zencefil, her ne kadar yukarıda görülen sayısız faydasıyla beden sağlığını korumaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemini destekleyen bir şifa kaynağı olsa da dikkatsiz ve ölçüsüz kullanılması sağlığa zararlı olabilir.

İşin aslı ölçüsünde kullanılmayan en faydalı bitkiler bile her daim zararlıdır. Bu yüzden kullanmak istediğiniz bitkinin mutlaka öncelikle ölçüsünü bilmeniz gerekir. Ölçüyü kaçırdığınızda zencefilden aşağıdaki zararların görülmesi muhtemeldir.

Aroması çok yoğun olduğu için alerjik tepkimelere yol açabilir, kurdeşene ve deride döküntülere sebep olabilir. Safra taşına sahip bireylerde de olumsuz etki gösterebilir ve ağrıya sebep olabilir. Ülser hastaları, iltihaplı bağırsak hastaları ve bağırsak tıkanıklığı hastaları, fazla taze zencefil tüketimine olumsuz tepki gösterebilirler.

Yine Fazla kullanılması durumunda ritim bozukluklarına yol açabilir. Bilhassa toz halinde alındığında mide ekşimesine ve yanmasına yol açabilir. Çiğnenmeden yutulmuş taze zencefil, bağırsak tıkanıklığına sebep olabilir.

Zencefilin 5 Faydası Nedir?

YouTube video

Zencefil ve Zencefil Çayı Hakkında Her şey adlı konumuza son verirken zencefilin faydaları veya zencefil çayı hakkında başka videolar izlemek istiyorsanız, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu