Sağlık

Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir? Siğiller, mukozal dokularda veya deri üzerinde meydana gelen iyi huylu oluşumlardır. Ancak bazı siğillerde kötü huylu olarak ifade edilen bir dönüşüm gerçekleşebileceği için dikkatli olunmalıdır.

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler. Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir. Cilt ile teması halinde veya havlu veya kıyafet gibi kişisel eşyaları paylaşarak kolayca yayılabilirler. Şimdi Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir? adlı soruların cevaplarını aşağıda sırasıyla inceleyelim.

Siğil Nedir?

Siğil Hpv adlı bir virüstür ve yaklaşık olarak yüz den fazla alt tipi bulunur. Bu alt tiplerinden bazıları vücudun sadece belirli bölgelerinde siğil gelişimi ile ilişkili olsa da siğillerin deri teması ile bulaşabilmesi nedeniyle yüzde siğil ve ağızda siğil gibi çeşitli vakalarda olduğu gibi vücudun herhangi bir bölgesinde olabilecekleri unutulmamalıdır.

Human papilloma virüsü olarak adlandırılan siğil; genital, düz ve palmoplantar olarak isimlendirilen birçok farklı çeşitte siğil oluşumuna neden olabilir.

Siğil Çıktığını Nasıl Anlarız?

Siğillerin büyük bir bölümünde herhangi bir belirti eşlik etmeyebilir. Siğiller ile ilgili şikâyetler genel olarak kozmetik nedenlerden kaynaklanır. Hekim tarafından gerçekleştirilen fizik muayenede deri üzerinden kabarık, düzensiz kenar ve yüzeye sahip bir yapı olarak tespit edilir.

Bir milimetre ile birkaç santimetre arasında değişen boyutlara sahip olabilen siğiller ayak tabanında geliştiği vak’alarda nasır dokusu ile karıştırılabileceği için bu hususa dikkat edilmelidir.

Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Siğiller, türlerine ve göründükleri yere bağlı olarak çeşitli boyutlarda, şekillerde ve renklerde olabilirler. En bilinenleri aşağıda görüldüğü gibi sıralayabiliriz:

Genital Siğiller:

Bu tür siğiller genital bölgelerde oluşur ve genellikle cinsel temas yöntemiyle bulaşır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılanlar ve en çok rahatsızlık veren rahatsızlıklardan biridir.

Bu tipteki siğiller, geliştiği kadınlarda vulva ve serviks (rahim boynu) gibi üreme organları ile ilgili yapılarda kanser oluşumu ile sonuçlanabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Genital bölgede gelişen siğiller her zaman gözle tespit edilebilir boyutta olmayabilir. Bunun nedeni bu siğillerin boyutlarının küçük ve deriyle benzer bir renge sahip olmalarıdır.

Her ne kadar gözle görülemeyebilir olsa da genital siğillerin geliştiği kişilerde vajinal akıntı, kaşınma, kanama ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Siğillerin yayılması ya da büyümesi ağrılı ve rahatsız edici bir durumdur. Böyle bir rahatsızlığı ihmal etmemenizi öneririz.

Düz Siğiller:

Vücudun her yerinde olabileceği gibi, özellikle yüz, saçlar ve el üstlerinde yerleşirler. Küçük ve ilk bakışta fark edilmesinde zorlanılan bu siğil tipinin yüzeyi sanki kazınmış gibi düz olabilir. Düz siğillerin rengi pembe, kahverengi ya da sarıya yakın renklerde olabilir

Ayak Siğilleri:

Ayaklarda derinin içine gömülü halde bulunurlar ve ağrıya sebep olurlar. Nasırla karıştırılma ihtimalleri yüksektir, ayırt etmek için siğilin içindeki siyah ya da kırmızı noktaların varlığı kontrol edilmelidir. Kiloya bağlı olarak ayak tabanında bulunan siğiller içe doğru gelişim gösterebilir.

Ayak tabanında siğil oldukça ağrılı olabilir. Bu nedenle Ayak siğilleri yürüme esnasında rahatsızlık şikâyeti ile kendini gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayak Siğili

Ayak tabanı siğilleri, direkt temas ile bulaşabilir. Bulaşma esnasında temas eden bölgedeki deri bütünlüğünün bozulmuş olması, virüsün bulaşmasını kolaylaştırıcı faktörler arasındadır. Siğilin dış görünüşünde sarımsı bir renk ve kabuk oluşumu dikkat çekicidir.

Yaygın Siğiller:

Genellikle parmaklar üzerinde meydana gelen bu siğiller, sert ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bu siğillerin renginin etraflarındaki deriye göre daha grimsi bir renkte olduğu görülebilir.

Bu siğillerin temel bulaş yolu deri teması yoluyladır. Virüse maruziyet sonrasından bu tipteki parmakta siğil gelişme süresi iki ile altı ay arasında değişkenlik gösterebilir.

Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir?
Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir?

Siğiller Temas Yoluyla Bulaşır mı?

Bulaşıcı hastalıkların seyri insandan insana farklılık gösterebilir. Bu farklılığın temel nedeni her insanın bağışıklık sisteminin hastalık oluşturma potansiyeline sahip virüs, bakteri ya da mantar gibi zararlı etkenlere verdiği cevabın farklı olmasıdır.

Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.

Genital bölgede siğil gelişimi ile seyreden bazı HPV tipleri sadece cinsel temas yoluyla bulaşma eğilimindedir. Bu şekilde bulaşan HPV virüsünün bazı tiplerinden aşılanma ile korunmak mümkündür.

HPV virüsünün insandan insana veya bir insanda vücudun diğer bölgelerine bulaşmasının engellenmesi için başvurulabilecek bazı uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar sırasıyla aşağıdaki gibidir:

  • Kıyafet, yastık kılıfı, havlu veya ayakkabı gibi kişisel eşyaları paylaşmayın
  • Siğilin diğer insanlardan bulaşma ihtimali olacağını unutmayın.
  • El hijyenine mümkün mertebe önem verin.
  • Evde iken çorap veya terlik kullanın ve spor salonunda ayakkabı kullanın.
  • Tıraş bölgelerinde yer alan siğillerde siğil çevresini korumaya özen gösterin.
  • Siğilli bölgenin vücudunuzun diğer kısımlarına dokunmasına izin vermeyin.
  • Oluşan siğillerin kaşınmaması ve kuru tutulması gerektiğini unutmayın.
  • Başka insanların siğilleri ile temas etmeyin
  • Yaranız varsa, yaranın temiz ve mikroplardan arınmış olmasına dikkat edin

Human papilloma virüsü ile insanlar, hayatın çeşitli dönemlerinde karşılaşması normal olarak kabul edilir. Karşılaşma anında temas eden bölgedeki deri bütünlüğünün bozulmasına neden olabilecek çizik ya da kesikler, HPV virüsünün bulaşmasını için kolaylaştırıcı etki gösterebilir.

Siğiller Kendi Kendine İyileşir mi?

Siğil enfeksiyonlarının çoğu belirti vermeden uzun süreli klinik seyir göstermektedir. Önceleri siğil vücuda girdiğinde artık hiç atılamayacağı, kronikleşeceği düşünülmekteydi. Zannedilenin aksine siğil enfeksiyonlarının %60 ila 70 ‘i bir yıl içerisinde, %90’ı ise iki yıl içerisinde bağışıklık sistemi tarafından vücuttan atılmaktadır.

Siğil virüsünün vücuttan atılması için bağışıklık sisteminin kuvvetli olması çok önemlidir. Bağışıklık sisteminin yetersiz olması virüsün vücuttan atılması önündeki en büyük engeldir. virüs çoğunlukla bölgesel bağışıklık mekanizmaları ile vücuttan atılır. Vücuttan atılamayan virüs ilerleyen yıllarda kanser öncüsü lezyonlara neden olabilir.

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil Tedavisi kişinin bağışıklık sistemine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bağışıklığı güçlü kişilerde uzun bir süre ortaya çıkmayan siğiller, bağışıklığı düşük olan kişilerde ise ortaya çıkması ve yayılımı daha kısa sürede meydana gelir. 

Siğil tedavisi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar hekim tarafından önerilen ve evde tedavi olmanızı sağlayan salisilik asitli ilaçlarla da gerçekleştirilebilir ya da doktor tarafından halk arasında siğil yakma operasyonu olarak bilinen kriyoterapi veya lazer yöntemleri uygulanabilir. Siğil Tedavisi

Siğil tedavisi genellikle bir veya iki yıla yakın sürebilir. Siğil tedavisinde en önemli rol yine bağışıklık sistemine düşmektedir. Siğil tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemlidir.

Siğil tedavisi sonrasında bölge de tamamen iyileşme gözlemlenebilir. Fakat kişinin bağışıklık sistemine de bağlı olarak ilerleyen dönemlerde ara ara kendini tekrarladığı durumlar da gözlemlenmektedir.

Siğil dondurma tedavisi, dimetil eter ve propan gazlarının yoğun ve soğuk karışımının siğil üzerine uygulanması işlemidir. Bu işlem ile birlikte derinin o bölgesi canlılığını yitirir ve böylelikle siğilin o bölgeden uzaklaştırılması kolaylaşmış olur. Dondurucu etkisi ile hekimler tarafından siğil tedavisinde sıvı nitrojen de kullanılabilir. Çeşitli tedavi yöntemleri ile denemelere rağmen iyileşme sağlanamayan siğillerde cerrahi girişimlere başvurulabilir.

YouTube video

Siğil Nedir Nasıl Çıkar Nasıl Tedavi Edilir? adlı bu konuyla alakalı başka videolar izlemek istiyorsanız buraya tıklayın

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu