Hayvanlar Alemi

Kolyoz Balığının 28 Faydası ve Özellikleri

Onu denizlerimizin en kıymetli balığı olan uskumrudan ayıran en belirgin özelliği, patlak ve büyük gözleridir

Kolyoz Balığının 28 Faydası ve Özellikleri

Kolyoz Balığının 28 Faydası ve Özellikleri; kimilerinin kolyos balığı olarakta zikrettiği ve önemli ölçüde uskumruya benzerliği ile bilinen kolyoz balığı, balık halinde ve mezatlarda bazen uskumru diyerek satılan bir balıktır. Lezzet olarak iyi; fakat uskumrudan daha lezzetli olmayan bu balık, uskumrudan patlak göz farkıyla ayrıştırılabilir.

Zaten kolyoz balığı, uskumrugiller ailesine ait olan göçmen bir balık türüdür. Ülkemizin hemen hemen bütün denizlerinde bulunan kolyoz balığı, yavru balıklar ve hamsi gibi küçük balıklarla beslenebilen bir türdür. Sırtındaki şekiller ve uskumrudan daha mat kalan rengiyle yine uskumrudan ayırt edebileceğiniz kolyoz balığına çiroz balığı da denilmektedir.

Kolyoz Balığı Özellikleri Nelerdir?

Tüm dünyada denizlerde ve okyanuslarda yaşayabilen ve sürü halinde bulunan, göç ederek bölge ve yer değiştiren kolyoz balığı, göçebe balıklar kategorisindedir. En çok İspanya ve civarında bulunan ve en çok bu bölgede avlanan kolyoz balığı, görünüş olarak mavi sırtlı, gümüş karınlı bir balık türüdür. Vücutları uzun ve füzeye benzer bir formdadır.

Uskumru balığı özellikleri ile kıyaslandığında uskumru balığına nazaran patlak ve büyük gözleri olan kolyoz balığının vücudunda ayrıca ayırt edici benekler bulunmaktadır. Sırtı mavi karnı gümüş rengindedir. Kolyoz balıklarının üremeleri ilkbahar aylarında gerçekleşir. Bu balıklar su sıcaklığının 15-20 derece arasında olduğunda yumurtalarını bırakması gerçekleşir.

Dişi bir kolyoz balığı 100,000-400,000 adet arasında yumurta oluşturur. Yumurtalar pelajiktir döküldükleri orta sularda yüzme gerçekleştirir. Çevre şartlarına göre 4 ile 5 gün arasında açılan yumurtalardan çıkan yavrular 2-3 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır. Kolyoz balıklarının yaşam süreleri 18 yıl kadar olduğu bilinmektedir.

Yurdumuzda ortalama olarak boyları 20-25 santim kadarken, 65 santim boya ve 3 kilo ağırlığa kadar görülürler. Kolyoz balığının ekonomik değeri oldukça yüksektir. Kolyoz balığı Japonya’da kültür balığı olarak üretimi yapılır ve bütün dünya ülkelerine pazarlanır.

Kolyoz Balığı Faydaları Nelerdir?

Kolyoz balığı zengin bir omega-3 kaynağıdır. Omega-3 kaynağı ise her insan için gerekli olan kalp sağlığını ve beyin gelişimini destekleyen faydalı bir maddedir. 100 gramlık bir kolyoz balığında 158 gram kalori bulunmaktadır.

Kolyoz balığı besin değeri yüksek, yağ oranı düşük bir balıktır. Özellikle sporcuların tüketebileceği Kolyoz balığı, protein açısından yüksek değerlere sahiptir. Ayrıca zayıflamak isteyenlerin, diyet listelerinde kolyoz balığı vazgeçilmezdir.

100 gramlık bir kolyoz balığında 40 gram protein bulunmaktadır. Bunlara ek; A vitamini, C vitamini, kalsiyum ve demir açısından oldukça zengin bir balık türüdür. Aşağıda kolyoz balığının faydaları maddeler halinde sıralanmıştır:

  • Kolyoz Omega-3 yağ kaynağıdır.
  • Hafızanızı güçlendirir.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Çinin ilaç içeriğinde kolyoz kullanılır.
  • Kan şekerini düzenler.
  • Enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
  • Akciğerlere iyi gelir.
  • Hücre onarıcı etkisi bulunur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Yüksek tansiyona iyi gelir.
  • Kalorisi düşük bir balık türüdür.
  • Diyet listelerine uygundur.
  • C ve A vitamini barındırır.
  • Tırnak kırılmalarının önüne geçer.
  • Eklem ağrılarını keser.
  • Mevsimsel hastalıklara karşı korur.
  • Damarları rahatlatır.
  • Saçlara canlılık ve parlaklık verir.
  • Şeker hastalığına fayda sağlar.
  • Sinir sistemine iyi gelir.
  • Sperm oluşumunda etkilidir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • Göze ve göz hastalıklarına iyi gelir.
  • Romatizmal hastalıklara faydalıdır.
  • Diş ve kemikleri koruyucudur.
  • Egzama riskini sonlandırır.
  • Anemiyi önlemeye katkı sağlar.
  • Çocuk gelişiminde önemli bir besindir.
Kolyoz Balığının 28 Faydası ve Özellikleri

Kolyoz Balığı Nasıl Yakalanır?

Kolyoz Balığı büyük sürüler halinde dolaşırlar. Gündüzleri genellikle dolaştıkları bölgeler aynıdır. Tekneyle üzerlerinden geçerken çapari ile avcılığı gerçekleştirilebilir. Sürü halinde sonarda yazılan balığın üzerinde durularak çapariler balığın bulunduğu derinliğe indirilerek tüyler balık yukarı aşağı hareketler ile kandırılır.

Aynı şekilde geceleri çapalı teknede yakılan ışıkların (eskiden gazlı lüks lambaları kullanılırdı) altında toplanan Kolyoz Balığı aynı şekilde çapari ile avlanıldığı gibi, tekli iğne ile su üstünden, LRF ile yüzeyin hemen altından ya da su üstünden keyifli av verir.

Kolyoz Balığı Avında kullanılacak çaparilerin tüyleri her renk olabilir. Ancak tecrübelerimize dayanarak yeşil renklerdeki çapariler çok çok daha fazla verim sağlamaktadır. Bunu da geceleri denize vuran ay ışığında plankton renklerinin yeşile dönmesi ve de yeşil rengin en derinlerde bile görünen bir renk olmasına bağlayabiliriz.

Kolyoz Balığı çok güçlü bir hayvan olduğundan çapariye bindiği anda yukarı veya sağa-sola doğru yüzmeye çalışır. Bu da çaparinin kendisine ya da diğer avcılara dolaşmasına olanak tanır.

Bunun önüne geçmek için minimum 250 gram kurşun tavsiye ediyoruz. Bu ağırlıklarda bile bazen hayvan kendini yakalatırken diğer iğnelere de kuyruğunu dolaştırabilir.

Kolyoz Balığı Nasıl Temizlenir?

Kolyoz temizlenirken öncelikle, solungaç ya da yüzgecinin ucundan tutulup kaldırılarak, bu bölgeyi en dibinden keskin bir bıçakla balıktan ayırmak gerekmektedir. Bu işlem sırasında mutlaka balığın etine zarar vermeyecek bir teknik kullanılmalıdır. Akabinde, özenli bir şekilde balığın iç organlarının temizliği yapılmalıdır.

Kolyoz ve uskumru gibi balıklarda iç organları temizlemek için balığın anüs kısmından bıçakla enlemesine bir kesik atılarak karın bölgesi yarılır, bu şekilde balığın iç organları kolayca temizlenir. Bundan sonraki aşamada balığı bol suyla iyice yıkayarak tüm kalıntılardan arındırmak gerekmektedir.

Yıkarken özellikle kılçık üzerindeki siyah zarların titizlikle temizlenmiş olmasına özen gösterilmelidir. Yoksa kolyoz balığı tam olarak temizlenmiş olmayacağı için, pişirdikten sonra da iyi bir lezzet vermeyecektir.

Kolyoz Balığı Nasıl Pişirilir?

Özellikle Japonya ve Çin’de ticari olarak satışı yapılan kolyoz balık türleri arasında en çok tüketilen balıktır. Tabii bu tüketim miktarı ülkemizde bu kadar yüksek değildir. Taze yenildiği gibi, dondurucuda muhafaza da edebilirsiniz.

İsterseniz füme halinde pişirip servis de edebilirsiniz. Konserve balık sevenler için de uygun bir balık türüdür. Denizden çıktıktan 4 saat sonra pişirilmeye hazır hale gelen kolyoz balığı derin bir kap içerisinde maden suyu ile marine edilmelidir. Lezzetli bir kolyoz için bu marine işlemini uygulamalısınız.

Kılçıkları çıkarılan ve marine edilen balığınızı, una batırarak kızgın yağda pişirip lezzetine varabilirsiniz. Uskumruya göre tadı biraz daha yavan olduğu için, kızartma veya tuzlama yöntemi lezzetli bir tercih olacaktır.

Izgarada balık sevenler için kolyozun en yağlı olduğu dönemde avlanması veya alınması gereklidir. Izgarada pişirmek için tuz ve karabiberle marine ederek hazırlayabilirsiniz. Kolyoz balığı besin değeri ve lezzeti kaybolmaması için kısık ateşte pişirilmelidir. En çok tercih edilen kolay ve pratik kolyoz tava yöntemidir.

Kolyoz Balığının Zararları Nelerdir?

Sağlıklı beslenme programında karşımıza ilk çıkan balık, doğru şekillerde tüketilmediği takdirde sağlık açısından sıkıntı yaratabilmektedir. Kolyozun zararları nelerdir derseniz, direk bir zararının olmadığını söyleyebiliriz.

Özellikle eti koyu renkli olan balıkların tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda histamin içeren ve eti koyu olan kolyoz’ da tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken balıklar arasındadır. Uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bozulmuş ya da bayatlamış kolyoz balığının tüketimi, histamin zehirlenmelerine yol açmaktadır.

Yoğurt ile birlikte bozuk kolyoz balığı tüketildiği takdirde, zehirlenme daha hızlı yaşanmaktadır. Zehirlenen kişilerde baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, kaşıntı, ishal, baş dönmesi, kan basıncında düşme, vücudun bazı bölgelerinde şişme, farklı yerlerde ortaya çıkan kızarıklıklar görülmektedir. Bu belirtiler meydana geldiğinde kişi öncelikle kusturulmalı ve sonrasında hastaneye götürülmelidir.

Kolyoz Avı Nasıl Yapılır?

YouTube video

Kolyoz Balığının 28 Faydası ve Özellikleri adlı konumuza son verirken, kolyoz balığı avı ile alakalı başka videolar izlemek isterseniz, burayı tıklayarak youtube üzerinden izleyebilirsiniz.

Keyifli Admin

Medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz ve bu vatan toprağı bizim için değer konmaz birer hazine niteliğindedir. Keyifli Bilgi yapabildiği kadar, sizlerin de desteğiyle bu hazinelerin hepsine taliptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu